Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 sobota 20.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



EU podporuje spalování odpadů

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 18.8.2004
Svým příspěvkem reaguji na článek zveřejněný v Právu 12. 8. s názvem Na skládky se vyveze méně odpadu. Zaujala mě zde informace, že připravovaný Plán odpadového hospodářství kraje vůbec nepočítá s energetickým využitím komunálního odpadu - spalováním. V této souvislosti bych chtěl upozornit na skutečnost, že podle zkušeností zemí západní Evropy lze dosáhnout reálné úrovně recyklace odpadu všemi dostupnými formami v průměru okolo 30 procent. Se zbývající částí odpadu lze naložit pouze dvěma způsoby: Odpad po recyklaci může být buď uložen na skládku, jejíž dokonalé zabezpečení je stále nákladnější, anebo spálen při využití zbytkového tepelného potenciálu.

Svým příspěvkem reaguji na článek zveřejněný v Právu 12. 8. s názvem Na skládky se vyveze méně odpadu. Zaujala mě zde informace, že připravovaný Plán odpadového hospodářství kraje vůbec nepočítá s energetickým využitím komunálního odpadu - spalováním.

V této souvislosti bych chtěl upozornit na skutečnost, že podle zkušeností zemí západní Evropy lze dosáhnout reálné úrovně recyklace odpadu všemi dostupnými formami v průměru okolo 30 procent. Se zbývající částí odpadu lze naložit pouze dvěma způsoby: Odpad po recyklaci může být buď uložen na skládku, jejíž dokonalé zabezpečení je stále nákladnější, anebo spálen při využití zbytkového tepelného potenciálu.

Přitom dnešní technologie spalování komunálního odpadu jsou velmi flexibilní a bez problémů si poradí i s už vyseparovaným odpadem z recyklačních linek. Tudíž nekonkurují recyklaci, ale pouze ji doplňují o využití energie obsažené v recyklačním odpadu. Například ve Francii je v současné době 37 % komunálních odpadů spalováno, 17 % materiálově a biologicky recyklováno a zbývajících 46 % odpadů je ukládáno na skládky. V provozu je celkem 123 spaloven o souhrnné kapacitě zpracování 1780 tun komunálního odpadu za hodinu.

Objem produkce odpadů na obyvatele rostl v minulých letech prakticky ve všech zemích včetně Evropské unie a to i přes existující vůli předcházet produkci odpadů. Žádná z dosavadních členských zemí Evropské unie neuvažuje o omezení spalování odpadů. Naopak země, které jsou dobře známy úsilím o ochranu životního prostředí, jako Německo, Rakousko, Nizozemsko, Dánsko, Švédsko, Francie a další země mimo Unii (např. Švýcarsko) podporují výstavbu nových kapacit na energetické využití komunálních odpadů.

Ani Česká republika nemá žádný důvod a priori odmítat technologii využití energie při spalování odpadů, která je ekologicky naprosto bezpečná. A to tím spíše, že hierarchie způsobů a možností nakládání s odpady, přijatá v rámci národní koncepce, tuto technologii nevylučuje, ale považuje ji za jednu z významných alternativ.

Ing. OLDŘICH BÍLÍK, ekologické poradenství

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08