Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 29.března 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



PHARE nejdříve do čtyř měsíců

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 16.8.2004
Nejdříve za čtyři měsíce se dá případně čekat obnovení plateb z předvstupního unijního fondu PHARE, které byly pozastaveny od 4. srpna. "Dva měsíce máme na to, abychom odstranili nedostatky, které nám Evropská komise vytýká, a zapracovali je do nových manuálů. Komise má pak dva měsíce na vyjádření," uvedl zdroj z ministerstva financí.

vropská komise požaduje podle ministerstva financí zejména zavedení důslednějšího vnitřního kontrolního systému na regionálních pracovištích PHARE a důslednější dodržování nového zákona o zadávání veřejných zakázek, aby při tom nedocházelo ke korupci. Mluvčí zastoupení Evropské komise v ČR Katharina von Schnurbein řekla, že Česká republika má reálnou šanci na obnovení těchto plateb, které činí asi 3,7 miliardy korun. "Zjištěné administrativní chyby lze poměrně jednoduše odstranit," míní Schnurbein.

Vysvětlila, že všechny státy musí zavést pro řízení fondu PHARE tzv. systém EDIS, který sleduje celý projekt od vyhlášení výběrového řízení až k podpisu smluv o projektech. "Je nutné oddělit výběr projektů, převod peněz i další finanční toky, aby nemohlo dojít ke korupci," vysvětlila Schnurbein.

Zatím se však podle výsledku kontrol podařilo zavést systém EDIS pouze Maďarsku. "Rozhodně ale Evropská komise nemá zájem pozastavovat bezdůvodně platby a neobnovovat je. Jen žádá odstranění nedostatků," uzavřela Schnurbein. Většina agentur prý o blížícím se dočasném utáhnutí kohoutku od evropských peněz věděla a snažila se smlouvy uzavřít do 4. srpna. Takové projekty budou bez problémů proplacené.

Podle Davida Stulíka z Nadace rozvoje občanské společnosti však bude u schválených projektů pozastaveno schvalování větších dodatků ke smlouvě.

Zdeněk Somr, šéf Středního podnikatelského svazu a zároveň poradenské firmy European Consulting Institute, však nepovažuje pozastavení plateb za nic fatálního. "K něčemu podobného došlo ve všech nových členských zemích unie. Kontrola je vždy dobrá, ale podle mne není problém, aby do několika týdnů byly platby opět uvolněny," řekl Somr.

Stejný názor zastává i šéf poradenské firmy Direkta Group Vladimír Kokoška či ředitel Českomoravské záruční a rozvojové banky Ladislav Macka.

Starostové obcí zůstali v pasti

Severočeští starostové bijí na poplach. Obce se totiž kvůli pozastaveným platbám z fondu PHARE dostaly do finanční pasti. Slibované dotace na životní prostředí, dopravu a podnikání, radnice, hned tak neuvidí.

Litoměřice po rozhodnutí EU budou muset pozastavit zamýšlené opravy ve středu města. "Podali jsme projekt na opravu komunikací v historickém jádru a také záměr na rekonstrukci kanalizačního systému v mikroregionu," prozradil starosta města Ladislav Chlupáč. "U opravy centra je rozpočet 10 milionů korun a v případě kanalizace 132 milionů," doplnil.

V Roudníkách u Chabařovic se zase začali loučit s vidinou stavby kotelny. "Podali jsme devítimilionový projekt na teplofikaci obce. Teď to znamená, že jsme celou přípravu dělali naprosto zbytečně,"konstatovala rozhořčeně Zdeňka Porkertová z Českého svazu žen.

Háj u Duchcova po zablokování fondu PHARE nabere zpoždění u vypracování výhledu obce . "Chtěli jsme dotaci na vypracování strategického rozvojového dokumentu, podle něhož chceme určovat záměry obce do budoucna," informoval starosta Karel Drašner. "Zatím nevím, jak dalece nás rozhodnutí unie postihne. Určitě se tím dost zpozdí začátek prací na projektu a následně i výběr dodavatelů."

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08