Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 sobota 20.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Žně na jihu Moravy jsou v polovině; výnosy v průměru minulých let

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 9.8.2004
Sklizeň obilovin na jižní Moravě se přehoupla do druhé poloviny a zemědělci zatím ohlásili výnosy na průměru minulých let. Pšenice z jednoho hektaru dosud dala 5,8 tuny, ječmen je na úrovni 5,1 tuny. Žně se ale postupně posunují do vyšších poloh, kde jsou tradičně výnosy nižší a průměr zřejmě stáhnou. Dnes to v Brně řekl šéf představenstva Regionální Agrární komory Božik Severin. Zdůraznil, že meziročně srovnávat lze jen sklizeň z roku 2001, kdy pšenice dala 5,3 tuny a ječmen 4,5 tuny z hektaru. V roce 2002 podle něj výsledky žní ovlivnily povodně a před rokem zase abnormální sucho.

Sklizeň obilovin na jižní Moravě se přehoupla do druhé poloviny a zemědělci zatím ohlásili výnosy na průměru minulých let. Pšenice z jednoho hektaru dosud dala 5,8 tuny, ječmen je na úrovni 5,1 tuny. Žně se ale postupně posunují do vyšších poloh, kde jsou tradičně výnosy nižší a průměr zřejmě stáhnou. Dnes to v Brně řekl šéf představenstva Regionální Agrární komory Božik Severin. Zdůraznil, že meziročně srovnávat lze jen sklizeň z roku 2001, kdy pšenice dala 5,3 tuny a ječmen 4,5 tuny z hektaru. V roce 2002 podle něj výsledky žní ovlivnily povodně a před rokem zase abnormální sucho. "Nejsme nijak rekordní, v Německu sklidí průměrně 7,6 tuny pšenice z hektaru a výkupní ceny jsou nepoměrně vyšší," prohlásil Severin. V přepočtu uvádí Agrární komora cenu pšenice v cizině asi o 1000 korun vyšší.

Prezident Agrární komory Václav Hlaváček zemědělcům doporučil s prodejem spíše počkat a v případě, že budou obchodovat, využívat zálohových cen. Podle jeho názoru je v obchodní vertikále nejslabším článkem právě farmář, na jehož nezkušenosti a neznalosti obchodníci profitují. Zpeněžování obilí také komplikuje neexistence delších dodavatelsko - odběratelských vztahů. Hlaváček dále uvedl, že v celé republice jsou žně asi o 14 až 18 dnů pozadu a porosty nedozrávají plošně. Sláma tak zůstává při kosení "živá", což ve výsledku dále snižuje výnosy. Komora ale letos předpokládá zcela normální průměr sklizně při vyvážené bilanci. Případný mírný přebytek by totiž eliminovalo doplnění hmotných zásob nejen v Česku, ale i ve světě, kde dlouhodobě zásoby obilí několik let klesaly. Zemědělce nyní trápí velké sucho, které jim brání podmítat a připravit tak dokonale půdu pro podzimní setí. Jen na jihu Moravy spadlo za červenec pouze 23 milimetrů srážek a v srpnu žádné. "Na podzim budou potíže; chybí plochy pro osev ozimé řepky a ozimého ječmene," uzavřel Severin.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08