Česká republika je rájem houbařů: více než polovina Čechů vyráží pravidelně s košíkem do lesa. Podle odhadů mykologů si každý rok odnášejí téměř deset tisíc tun hub. Tento rok to bude, stejně jako loni, možná o něco méně. Ani letošní chladnější počasí totiž zatím velké houbařské žně nepřineslo a v posledních dvou týdnech houby skoro nerostly. "Je sucho a fouká vítr, který vysouší podhoubí," říká mykolog František Tondl. Houbařská záliba Čechů je pro mnoho obyvatel západních zemí nepochopitelná. Lesy tam bývají plné hub, které nikdo nesbírá. To si spíš lidé koupí žampiony v obchodě.
"Slované si houbařením vždy přilepšovali - čím byli chudší, tím více," vysvětluje historické souvislosti známý český mykolog Miroslav Smotlacha."Ale už to taky pomalu ubývá," doplňuje jej vedoucí Národní referenční laboratoře pro jedovaté houby Jaroslav Klán. "Mladí lidé si přece jen radši dojdou koupit jídlo do KFC, než by šli sbírat houby do lesa. A taky znalost hub je stále menší a menší," podotýká Klán. I tak se odborníci shodují, že Češi pořád znají houby lépe než většina ostatních národů. Každoročně u nás sice zemřou na otravu dva až tři lidé, ale podle Smotlachy jsou na Ukrajině nebo v Rusku smrtelné případy daleko častější. "Neexistuje tam taková osvěta jako u nás," říká Smotlacha.
Národní referenční laboratoř pro jedovaté houby letos eviduje stovku případů otrav. Šéf laboratoře Klán však očekává "hlavní nápor" až koncem léta, kdy roste hub více.
Celé rodiny vyrážejí na houby také na Slovensku. Především na horách tam jsou ještě příznivější přírodní podmínky než v Česku.
"Lidé zde sbírají jen lepší druhy, například klouzků si většinou nevšímají," uvádí Helena Deckerová z mykologické poradny při Ostravském muzeu.
APoláci? "I mezi nimi jsou vášniví houbaři," podotýká předseda mykologického klubu v Náchodě Stanislav Goll. Houby se v Polsku také prodávají mnohem více než u nás, většina "profesionálních" sběračů však nemá potřebné povolení.
Bez osvědčení od hygieniků lidé nesmějí houby nabízet ani v Česku. Dozor nad prodejem hub má na starosti Česká zemědělská a potravinářská inspekce. Její inspektoři vyrážejí na každodenní kontroly, ale zadržet "černé" prodejce hub se jim nedaří. Ti se totiž spoléhají na to, že před úředníky utečou do lesa.
V západní Evropě jsou lidé zvyklí houby spíše kupovat v obchodech. Sběr hub v lesích tam bývá navíc často omezen. Švýcaři například smějí houbařit pouze ve vybraných dnech týdne a rakouští houbaři si smějí z lesa odnášet houby pouze pro vlastní potřebu, přičemž v okolí Salcburku je, jak doplnila ČTK, stanoven maximální "úlovek" na dva kilogramy denně.