Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 čtvrtek 28.března 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Třetina vzorků ovoce a zeleniny letos při kontrole SZPI neobstála

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 21.7.2004
Přibližně třetina vzorků čerstvého ovoce a zeleniny, které letos zkontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v prodeji, nevyhovuje. Od 1. ledna do 15. července prošlo kontrolou 1079 vzorků ovoce a 1369 vzorků zeleniny. Meziročně zůstává podíl nevyhovujícího zboží zhruba na stejné úrovni, řekla mluvčí SZPI Daniela Kolejková. Nejčastěji zjišťovanými závadami jsou například zavadlost a nečerstvost, zejména u naťové zeleniny. Nadměrné znečištění či zahlinění je vidět zvláště u salátu; rajčata, květák a také různé druhy ovoce vykazují často otlaky.

Přibližně třetina vzorků čerstvého ovoce a zeleniny, které letos zkontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v prodeji, nevyhovuje. Od 1. ledna do 15. července prošlo kontrolou 1079 vzorků ovoce a 1369 vzorků zeleniny. Meziročně zůstává podíl nevyhovujícího zboží zhruba na stejné úrovni, řekla mluvčí SZPI Daniela Kolejková. Nejčastěji zjišťovanými závadami jsou například zavadlost a nečerstvost, zejména u naťové zeleniny. Nadměrné znečištění či zahlinění je vidět zvláště u salátu; rajčata, květák a také různé druhy ovoce vykazují často otlaky. "Obzvlášť nebezpečná je plíseň a hniloba," upozornila mluvčí. Takové plody se vůbec nedoporučuje konzumovat, a to ani po vykrojení napadených částí. Spotřebitelé na tržnici musí podle inspektorů zkontrolovat, zda jsou plody celé a zdravé.

Samozřejmá musí být rovněž hygiena prodeje při nabídce v létě oblíbených dělených vodních melounů. Čerstvost upravených melounů musí být na první pohled zřejmá, zdůraznila Kolejková. Naporcovaná zelenina například na polévku musí mít řádné označení a být v teplotě do pěti stupňů Celsia. Prodejci se občas v horkém počasí snaží ošetřovat své zboží máčením nebo kropením. Inspekce zde požaduje, aby zelenina ani ovoce nebyly však nadměrně vlhké. Pokud se totiž kropí například cibule nebo česnek, výsledek je krátkodobě lepší, ale následuje velmi rychlé kažení. Rosení naopak prodlouží trvanlivost salátu. Často nabízené konzumní rané brambory má prodávající označit odrůdou, tvarem hlíz a barvou dužniny. Hlízy by v žádném případě neměly být zelené, poškozené hnilobou nebo nadměrně mechanicky poškozené. Pozdní brambory navíc mají nést označení varného typu, který určuje použití a tím usnadní zákazníkům nákup. Obecně platí, že u stánkového prodeje ovoce a zeleniny musí být dodržována stejná pravidla jako v kamenném obchodě. Prodejce je tak povinen zajistit zdravotně nezávadné a jakostní zboží s řádným označením. Prodavač musí mít váhy a také správně vážit. "Inspektory nezajímá, kde je stánek umístěn, ale zda se chová v souladu s platnými zákony," uzavřela Kolejková.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08