Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 19.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Reforma "cukerného režimu" EU může být pro ČR bolestná

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 13.7.2004
Evropská komise by měla ve středu schválit dlouho očekávaný kontroverzní návrh reformy "cukerného režimu", jehož případná aplikace beze změny by měla zásadní dopady na české zemědělství. Jejím smyslem je poněkud snížit závislost tohoto sektoru na dotacích EU a učinit krok vstříc požadavkům Světové obchodní organizace, která odsuzuje subvencované zemědělství v EU. EK navrhuje snížit národní kvóty cukru, tedy objem výroby v tunách dotovaný z rozpočtu EU, o 16 procent z celkových 17,4 milionu tun na 14,6 milionu. Zaručené výkupní ceny mají klesnout ve dvou etapách o třetinu, z 620 eur za tunu na 421 eur za tunu.

Evropská komise by měla ve středu schválit dlouho očekávaný kontroverzní návrh reformy "cukerného režimu", jehož případná aplikace beze změny by měla zásadní dopady na české zemědělství. Jejím smyslem je poněkud snížit závislost tohoto sektoru na dotacích EU a učinit krok vstříc požadavkům Světové obchodní organizace, která odsuzuje subvencované zemědělství v EU.

EK navrhuje snížit národní kvóty cukru, tedy objem výroby v tunách dotovaný z rozpočtu EU, o 16 procent z celkových 17,4 milionu tun na 14,6 milionu. Zaručené výkupní ceny mají klesnout ve dvou etapách o třetinu, z 620 eur za tunu na 421 eur za tunu. Objem dotovaného vývozu se má snížit z ročních 2,4 milionu tun na 400.000 tun.

ČR by byla jednou ze zemí EU, jež by těmito změnami nejvýrazněji utrpěly. Je to proto, že snížení dotované výroby se má týkat jak tzv. kvóty A, jež slouží pro domácí spotřebu, tak kvóty B, určené na vývoz. Zatímco většina starších členských států má vývozní kvótu relativně vysokou a může v podstatě snižovat jen ji, v případě nováčků byla vypočítána podle jejich závazků ve Světové obchodní organizaci a je nízká, v českém případě jen tříprocentní.

Znamená to, že Praha by musela o 13 procent omezit i kvótu A, takže dotovaná výroba cukru, jež by klesla o 72.000 tun, by na českém území už nestačila pro vlastní spotřebu. Z vývozce by se ČR přeměnila v dovozce cukru. Nikde totiž není psáno, že by čeští producenti byli schopni konkurovat se svým cukrem na světových trzích bez dotací. Výrobu nad limit EU povoluje, pokud směřuje na vývoz.

"Cukerný režim" EU existuje právě proto, aby umožnil přežití pěstitelům cukrové řepy a výrobcům řepného cukru. Pokud by byl zcela odstraněn, což nikdo nenavrhuje, evropský cukr by neobstál v konkurenci se třtinovým z tropických zemí. Zaručená výkupní cena v EU by byla i po navrhovaném snížení dvojnásobná ve srovnání se světovou.

Čeští diplomaté se už nějakou dobu snaží přípravnou práci EK ovlivnit - minulý týden pobýval právě proto v Bruselu náměstek ministra zahraničí Vladimír Müller. Jakmile bude návrh schválen, přesune se tato práce do orgánů Rady ministrů EU.

Česko nebude snadno shánět spojence. Podle nejmenovaných úředníků EK byl návrh široce předjednáván s členskými zeměmi, kterým se sice vesměs nelíbí, uvědomují si však, že stávající cukerný režim nelze dál držet a financovat. EK krom toho slíbila v WTO, že postupně odbourá všechny vývozní subvence. Ostatní nové členské země budou sice také poškozeny, většinou však, jako v případě Slovenska, Polska a Maďarska, se budou moci zahojit na podporách výrobě izoglukózy, kterou ČR nedělá.

EK bude ve středu vysvětlovat, že návrh je výhodný pro spotřebitele, protože snižuje cenu cukru a výrobků, jež ho obsahují. Prospěje také zpracovatelskému průmyslu, třeba výrobcům nápojů nebo cukrovinek. Bude také slibovat vysoké kompenzace zemědělcům, kteří by se museli zříci pěstování cukrové řepy, a údajně umožní i obchodování s národními kvótami.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08