Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 úterý 16.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Od července lze čekat růst ceny cukru nad 20 korun za kg

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 7.6.2004
Od července lze podle ministerstva zemědělství očekávat zvýšení cen cukru nad 20 korun za kilogram. Ceny na pultech jsou v současnosti různé, ale v řetězcích lze podle informací koupit cukr i za 18 korun za kilogram.

Od července lze podle ministerstva zemědělství očekávat zvýšení cen cukru nad 20 korun za kilogram. Ceny na pultech jsou v současnosti různé, ale v řetězcích lze podle informací koupit cukr i za 18 korun za kilogram.V Česku začnou s počátkem kvótového roku v EU plně platit evropská regulační pravidla pro cukr. Cena průmyslových výrobců pak zřejmě překročí intervenční cenu 20 Kč za kilogram, zatímco nyní je necelých 18 korun za kilogram.

Zvýšení by měli kopírovat i ceny spotřebitelské, které zahrnují ještě obchodní marži, uvedlo MZe. Intervenční cena se vyhlašuje kvůli zásahům na trhu s cukrem. Unie za ní například vykupuje cukr v případě jeho přebytku na trhu. Důležitým faktorem bude zvýšení minimální ceny cukrové řepy z 980 na 1470 korun za tunu. Růst cen je však na druhé straně omezen koupěschopností obyvatel. Proti zdražování může působit i levný dovoz z Polska, soudí ministerstvo.Také předseda Českomoravského cukrovarnického spolku Stanislav Tobola potvrzuje, že spotřebitelé mohou čekat zdražení cukru na pultech. Obchodníci podle něj zatím drží ceny dole, protože se předzásobili před vstupem do Evropské unie. "Úrovně, co je v EU, se během několika měsíců dosáhne," uvedl.Zdražení cukru se projeví i v nákladech výroby dalších potravin. "Těch výrobků, kde není cukr, totiž moc není," řekl ČTK ředitel Potravinářské komory Miroslav Koberna. Například u nápojů a cukrovinek, kde je jeho obsah vysoký, podle něj zřejmě bude zdražení znatelné.V Evropské unii vždy cukr stojí víc, než je úroveň intervenční ceny. Spotřebitelské ceny se v jednotlivých členských státech liší. V Anglii se cukr prodává v přepočtu kolem 40 korun za kilogram, v Německu za 30 až 36 korun. V Řecku je ale výrazně levnější, kilogram stojí 23 korun. Průměrná cena průmyslových výrobců v EU je asi 22,5 koruny za kilogram, což je téměř o pětkorun více než v tuzemsku.Česko vyjednalo s EU kvótu pro domácí výrobu cukru 455 tisíc tun. Výrobní limity, které stát z tohoto objemu přidělil cukrovarům loni, budou platit i v rámci regulačního systému Evropské unie.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08