Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 čtvrtek 25.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Austrálie přivítala zprávu EU o zrušení farmářských subvencí

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 11.5.2004
Australská vláda, která je silným bojovníkem za reformu světového zemědělství, přivítala nabídku Evropské unie na zrušení subvencí, jimiž EU podporuje vývoz svých zemědělských produktů. Austrálie však zatím zůstává obezřetná, protože si chce udržet kontrolu nad svými vývozními výbory, které mají monopolní postavení ve vývozu zemědělských plodin. EU v pondělním dopise pro členy Světové obchodní organizace (WTO) uvedla, že by chtěla oživit ochromené rozhovory o zemědělství, a nabídla zrušení subvencí v hodnotě miliard eur na podporu vývozu zemědělských produktů.

Australská vláda, která je silným bojovníkem za reformu světového zemědělství, přivítala nabídku Evropské unie na zrušení subvencí, jimiž EU podporuje vývoz svých zemědělských produktů. Austrálie však zatím zůstává obezřetná, protože si chce udržet kontrolu nad svými vývozními výbory, které mají monopolní postavení ve vývozu zemědělských plodin. EU v pondělním dopise pro členy Světové obchodní organizace (WTO) uvedla, že by chtěla oživit ochromené rozhovory o zemědělství, a nabídla zrušení subvencí v hodnotě miliard eur na podporu vývozu zemědělských produktů. Hlavní podmínkou zrušení exportních dotací EU je však odstranění jakékoli podpory vývozu u hlavních partnerů v čele s USA. Iniciativu sice odmítla Francie, avšak vřele ji přivítaly Spojené státy, které současně vyzvaly ostatní klíčové partnery ve WTO k následování tohoto kroku.

"Vítám tento dopis jako signál závazku EU uskutečnit pokrok v jednání," oznámil australský ministr obchodu Mark Vaile v první reakci na zprávu. Nabídka EU má však podmínky, v rámci kterých by Austrálie a Kanada musely reformovat své vývozní výbory. Jak dodal mluvčí ministra v rozhovoru pro agenturu Reuters, vláda si chce udržet monopolní postavení u výborů pro vývoz zemědělských produktů, v jejichž čele stojí monopolní vývozce Australský výbor pro pšenici (AWB). "Jsme pouze připraveni jednat o roli State Trading Enterprises (STE, vývozní výbory) v souvislosti se značným pokrokem v dalších bodech zemědělských jednání, včetně zlepšení přístupu na trh, omezení domácí podpory a vývozních subvencí," prohlásil mluvčí. Austrálie trvá na tom, že její STE v žádném případě nenarušují obchod. V podobném duchu se již dříve vyjádřila Kanada. EU je největším uživatelem dotací při vývozu zemědělských plodin, což Austrálie silně kritizuje. Země totiž vývoz svých zemědělských produktů téměř nepodporuje, proto je pro ni konkurence v podobných podmínkách obtížná. Austrálie šéfuje skupině zemědělských vývozců Cairns, která zahrnuje také Brazílii a další členy skupiny zemí G20. Podle sdružení deformují zemědělské subvence světový obchod, protože způsobují nadměrnou produkci, nízké ceny a neefektivní produkci. Neochota EU zrušit subvence na zemědělský vývoz byla až dosud hlavní překážkou dosažení dohody o zemědělství v rámci tzv. Katarského kola jednání WTO. Zemědělství je přitom pro řadu zemí podmínkou dohod v dalších oblastech. Ekonomové předpokládají, že úspěšné dovršení kola dá nový impulz světovému ekonomickému růstu a vymaní z chudoby další desítky milionů lidí.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08