Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 středa 24.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Nová pravidla EU o geneticky upravených plodinách jsou přísnější

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 19.4.2004
Nová pravidla Evropské unie o označování a sledování potravin a krmiv s příměsí geneticky upravených plodin (GMO) dnes vstupují v platnost. Po více než pětiletém moratoriu pootvírají dveře ke vstupu nových GMO na unijní trh, ale jsou ještě přísnější než dosud. Veškeré zboží, v němž lze vysledovat více než 0,9 procenta GMO, musí nést nálepku "Tento výrobek obsahuje GMO". Pokud například sušenky obsahují kukuřičný olej, pocházející z upravených rostlin, musí to být na obalu výrobku vyznačeno. Nová legislativa ukládá členským státům povinnost zajistit vše, aby bylo možné vysledovat trasu od pole, na němž se geneticky upravené rostliny pěstovaly, až na pulty obchodů a stůl spotřebitele, tedy "od vidlí až k vidličce".

Nová pravidla Evropské unie o označování a sledování potravin a krmiv s příměsí geneticky upravených plodin (GMO) dnes vstupují v platnost. Po více než pětiletém moratoriu pootvírají dveře ke vstupu nových GMO na unijní trh, ale jsou ještě přísnější než dosud. Veškeré zboží, v němž lze vysledovat více než 0,9 procenta GMO, musí nést nálepku "Tento výrobek obsahuje GMO".

Pokud například sušenky obsahují kukuřičný olej, pocházející z upravených rostlin, musí to být na obalu výrobku vyznačeno. Nová legislativa ukládá členským státům povinnost zajistit vše, aby bylo možné vysledovat trasu od pole, na němž se geneticky upravené rostliny pěstovaly, až na pulty obchodů a stůl spotřebitele, tedy "od vidlí až k vidličce".

Data mají být schraňována po dobu pěti let. Potraviny z geneticky upravených rostlin - obvykle jde o kukuřici a sóju, méně o pšenici - jsou v EU používány a prodávány zatím jen okrajově. Od roku 1998 platilo moratorium na schvalování nových modifikovaných plodin, které má být nyní zrušeno. Nová pravidla se mají uplatnit na 16 dosud povolených GMO, dalších devět čeká na homologaci.

Například o sladké kukuřici BT- 11 švýcarské firmy Syngenta by ministři zemědělství měli jednat koncem tohoto měsíce v Lucembursku. Pravděpodobně však nechají rozhodnutí na Evropské komisi, nakloněné moratoritum zrušit. A to i kvůli tlaku Světové obchodní organizace (WTO), u níž si na evropský přístup už stěžovaly Spojené státy, Kanada a Argentina. Případná prohra ve sporu s USA by unii mohla stát stamiliony dolarů jako úhrada ušlého zisku americkým farmářům za to, že se EU až dosud brání dovozu geneticky upravené kukuřice a dalších plodin.

Evropský zákazník hledí na poživatiny s příměsí GMO spíše podezíravě, takže agropotravinářský sektor nečeká v praxi žádné velké změny. Například Belgická federace distributorů rovnou doporučuje dodavatelům nesahat po zboží s GMO. Navzdory ujišťování evropské agentury pro bezpečnost potravin se k pěstování GMO nevraživě stavějí i mnohé členské státy, zejména Francie, Rakousko a Lucembursko, obávající se mísení upravených a "normálních" kultur a dopadů na životní prostředí. Ekologové GMO dlouhodobě kritizují.

"Norma je sice nedokonalá, ale umožní lidem odvrhnout tento experiment s GMO jednou provždy," prohlásil Geert Ritsema z Přátel Země. Greenpeace lituje, že není povinné značit i maso, mléko či vejce, pocházející od zvířat živených krmivy s GMO, jakkoli tato krmiva označena být musí. Zatímco ve světě jsou dnes GMO masově pěstovány a používány, v EU vyvolávají podle průzkumů podezření 70 procent spotřebitelů.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08