Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 29.března 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Cena zemědělské půdy poroste rychleji

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 30.3.2004
Dobrá zpráva pro více než dva milióny vlastníků zemědělských pozemků, ale špatná pro rolníky: cena polí poroste rychleji, než odborníci odhadovali. Sílí totiž tlak zahraničních zájemců, jimž se koupě zemědělské půdy v Česku vyplatí. Vláda navíc nedodržela slib, že zamezí výprodeji půdy cizincům na sedm let, a zkrátila období na tři roky. A zatímco hektar orné půdy u Prahy lze nyní koupit za sto tisíc korun, v Nizozemsku nebo v Bavorsku je to desetinásobek.

Dobrá zpráva pro více než dva milióny vlastníků zemědělských pozemků, ale špatná pro rolníky: cena polí poroste rychleji, než odborníci odhadovali.
Sílí totiž tlak zahraničních zájemců, jimž se koupě zemědělské půdy v Česku vyplatí. Vláda navíc nedodržela slib, že zamezí výprodeji půdy cizincům na sedm let, a zkrátila období na tři roky. A zatímco hektar orné půdy u Prahy lze nyní koupit za sto tisíc korun, v Nizozemsku nebo v Bavorsku je to desetinásobek.
Cílem vlastníků přitom není prodávat pozemky v první řadě cizincům.
"Nutí nás k tomu však stát svou politikou, která stále brání tržnímu rozvoji cen. Než dostávat pakatel za pronájem pole od tuzemců, to už je pak přece výhodnější rovnou prodat pole zahraničnímu podnikateli," upozorňuje František Janda, místopředseda Svazu vlastníků půdy.
V zemi už přitom působí specializované firmy, které půdu pro cizince skupují. Počítají totiž i s možností využít půdu třeba jako stavební parcelu. Kdo se takříkajíc trefí s pozemkem do zóny, kde úřady stavbu povolí, má vyhráno, potvrzují realitní makléři.
"V takových případech se zvedá současná cena až o tři sta procent," říká viceprezident Asociace realitních kanceláří ČR Ivan Žikeš.
Rolníkům růst cen vadí. Přes 90 procent půdy, zhruba čtyři milióny hektarů, totiž mají jen v pronájmu převážně od soukromých vlastníků. V zemích Evropské unie je podíl najaté půdy výrazně nižší. Tuzemští zemědělci ovšem tvrdí, že nemají takové finanční možnosti jako cizinci.
"Kvůli oslabení ochrany naší půdy před výprodejem ven budeme stát žalovat," upozorňuje Jan Veleba, předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů.
"Navíc pole kupují cizinci už teď. Stačí jim přece založit českou firmu se zahraničním kapitálem. A kvůli jejich vyšším nabídkám budou muset určitě víc platit i tuzemští zájemci," potvrzuje Stanislav Němec, předseda Asociace soukromého zemědělství.
Potvrzuje to i Václav Hlaváček, prezident Agrární komory, která se jinak se zástupci soukromníků spíše pře. "Nemůžeme si nic namlouvat - ceny půdy i nájmu se k úrovni unie rychle přiblíží," prohlásil.
Zástupci vlastníků půdy považují takový vývoj za zcela přirozený. "Tak jako se vyrovnávají ceny agrární produkce i vstupů do zemědělství, tak se samozřejmě srovnají i ceny půdy," vysvětluje Janda.
Například vepřové maso, obilí nebo mléko dnes prodávají domácí zemědělci jen o málo levněji než farmáři v zemích Evropské unie. Oproti nim však platí mnohonásobně nižší nájem.
Státní tajemník ministerstva zemědělství Miroslav Toman se snaží upokojit rolníky i vlastníky. "V ochraně před výprodejem půdy do ciziny jsme s unií vyjednali, co se dalo," vzkazuje těm prvním. Zároveň však uznává, že cena půdy poroste. "Zájem vlastníků nemůžeme zablokovat," říká.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08