Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 čtvrtek 25.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Vláda projedná poslaneckou novelu transformačního zákona

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 16.1.2004
Upravit majetkové nároky oprávněných osob v zemědělských družstvech chtějí poslanci ČSSD a KSČM. V novele takzvaného transformačního zákona navrhují vypořádat oprávněné osoby v naturální podobě. Poslanci v uplynulých třech letech projednávali celkem čtyři obdobné úpravy, žádnou z nich ale nepřijali. O předloze bude ve středu 21. ledna jednat vláda.

Upravit majetkové nároky oprávněných osob v zemědělských družstvech chtějí poslanci ČSSD a KSČM. V novele takzvaného transformačního zákona navrhují vypořádat oprávněné osoby v naturální podobě. Poslanci v uplynulých třech letech projednávali celkem čtyři obdobné úpravy, žádnou z nich ale nepřijali. O předloze bude ve středu 21. ledna jednat vláda.

"V současné době žádný právní předpis způsob vypořádání majetkového podílu neupravuje," píší autoři předlohy. Jedním z nich je i předseda sněmovního zemědělského výboru Ladislav Skopal (ČSSD). Obdobnou předlohu předkládal i v roce 2001. Stejně jako tehdy vychází nyní z toho, že družstva nemají dostatek finančních prostředků, a proto mají být oprávněné osoby vypořádány v naturální podobě.

Také předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský říká, že družstva mají majetek, ale nemají peníze na vypořádávání transformačních podílů. Přitom je třeba vyřešit nároky oprávněných osob co nejdříve, aby se snížila zadluženost podniků, která bude hrát důležitou roli po vstupu Česka do EU. Podniky s velkou zadlužeností mohou mít problémy, soudí Jirovský.

Podle poslance ODS Miloslava Kučery se ale novela jen tváří, že chce vyřešit nároky oprávněných osob. "Ve skutečnosti směřuje k tomu, že nikdo nedostane nic," prohlásil s tím, že norma se obrací k družstvům, která jsou v konkurzu či likvidaci a nároky vůči nim není zpravidla z čeho uspokojit. "Smyslem je osvobodit akciové společnosti, kam byl majetek družstev převeden, od odpovědnosti," dodal.

Skopalovu návrhu v roce 2001 konkuroval návrh předsedy poslanců ODS Vlastimila Tlustého, který chtěl vypořádat majetkové nároky oprávněných osob v zemědělských družstvech prostřednictvím emise státních dluhopisů za pět miliard korun. Další návrh tehdy vypracoval Kučera jako někdejší stínový ministr zemědělství. Nelze proto vyloučit, že uvedené návrhy se poslanci pokusí do předložené novely znovu zapracovat.

Poslanecká sněmovna již koncem roku 1999 transformační zákon schválila. Tehdy se však 77 pravicových poslanců úspěšně obrátilo na Ústavní soud s návrhem na zrušení předlohy.

Skopal v důvodové zprávě uvádí, že celková výše nevypořádaných majetkových podílů činila v roce 1993 zhruba 50 miliard korun. K 31. prosinci 2002 pak činila 15,1 miliardy, což odpovídá svojí hodnotou a cenou asi 27 procentům celkového majetku zemědělských družstev.

Podle dosud platné právní úpravy byly majetkové podíly vypořádány jen v tom případě, že oprávněné osoby přijaly od družstva vypořádání ve věcech z majetku družstva, případně v penězích, ale to pouze v případě, že oprávněná osoba přistoupila na rozložení splátek na dobu 15 až 20 let.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08