Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 29.března 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Potravinářské podniky bude od pondělka prověřovat inspekce EU

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 15.1.2004
Plnění hygienických a veterinárních směrnic Evropské unie v českých potravinářských podnicích budou v příštích dvou týdnech od 19. do 30. ledna prověřovat inspektoři EU. "Bude to rozhodující inspekce pro konečné hodnocení těsně před vstupem Česka do unie," řekl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Sedmičlenná mise z Bruselu by podle něj mohla navštívit řádově desítky firem na zpracování živočišných produktů. Hodlá přitom objet prakticky celou republiku. Veterinární správa sdělila minulý týden Evropské komisi, že uzavřela do konce loňského roku 505 potravinářských provozů, které nesplňovaly požadavky hygienických a veterinárních směrnic.

Plnění hygienických a veterinárních směrnic Evropské unie v českých potravinářských podnicích budou v příštích dvou týdnech od 19. do 30. ledna prověřovat inspektoři EU. "Bude to rozhodující inspekce pro konečné hodnocení těsně před vstupem Česka do unie," řekl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Sedmičlenná mise z Bruselu by podle něj mohla navštívit řádově desítky firem na zpracování živočišných produktů. Hodlá přitom objet prakticky celou republiku.

Veterinární správa sdělila minulý týden Evropské komisi, že uzavřela do konce loňského roku 505 potravinářských provozů, které nesplňovaly požadavky hygienických a veterinárních směrnic. Duben nevyloučil, že inspektoři mohou ještě objevit drobné nedostatky, ale veterináři si podle něj nejsou vědomi žádných závažnějších problémů.

"Rozhodující podniky jsou dobře připraveny. Udělali jsme pro to maximum," řekl prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík. Tuzemské provozy jsou podle něj srovnatelné s evropskými. Potravináři během posledních let investovali i s pomocí státních dotací a programu předvstupní pomoci EU Sapard do přípravy na vstup sumu, která se může blížit 20 miliardám korun, odhadl šéf komory.

Mezi uzavřenými provozy tvoří největší díl jatka a tzv. bourárny. Podle předsedy Svazu zpracovatelů masa Ladislava Steinhausera se v masném průmyslu uzavření týká asi 15 procent provozů. Podniky se začnou více specializovat, což bude pozitivní trend. Firma například ukončí činnost jatek a zaměří se na masnou výrobu, řekl Steinhauser.

Uzavření necelých deseti procent provozů na zpracování živočišných produktů nepředstavuje podle ministerstva zemědělství ohrožení zpracovatelských kapacit v potravinářství. "Zbývajících 90 procent provozů má v průměru volných 20 až 30 procent kapacit. Těmi snadno nahradí výrobní potenciál závodů, které skončily kvůli nesplnění požadovaných hygienických a technologických standardů," řekl Hugo Roldán z ministerstva.

Zpracovatele rostlinných produktů kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Do konce loňského roku nebyl na její popud uzavřen žádný provoz, protože inspetoři mnohdy požadují nápravná opatření až ke dni vstupu České republiky do EU. Většina podniků z oborů konzervárenského, mlýnsko- pekárenského, cukrovarnického, tukového, nápojářského a cukrovinkářského splňuje požadavky na hygienu a technologii beze zbytku, případně s nepatrnými závadami, uvedlo ministerstvo.

Podíl potravinářství na národním hospodářství se pohybuje okolo čtyř procent, měřeno podle tržeb. Podíl na zaměstnanosti překračuje tři procenta. Potravinářství je přitom jedním z nejsilnějších sektorů zpracovatelského průmyslu. Nejvyšší podíl produkce, asi 37 procent, vytvářejí střední podniky s 50 až 249 zaměstnanci. Výrobní kapacity se zřejmě budou dále koncentrovat.

Hospodářský výsledek potravinářských podniků je kladný a v posledních letech mírně roste. Předloni činil 12 miliard korun před zdaněním. K nejefektivnějším oborům lze podle ministerstva zařadit výrobu pekařských výrobků, nealkoholických nápojů, vín, piva a sladu.

Nevýhodu českých potravin ve srovnání s konkurencí ze zemí EU vidí ministerstvo především v nedostatečně propracovaném marketingu u ryze českých výrobků. Výhodou jsou naopak nižší výrobní náklady, které budou přetrvávat alespoň v první fázi po vstupu do EU.

Odborníci z Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky soudí, že na prahu vstupu do EU se potravinářství potýká s nedostatečnou restrukturalizací, tedy s tím, že dosud neukončily činnost některé provozy, které v nových podmínkách nemohou obstát. To brání zvýšení výrobní koncentrace a využití ekonomických výhod, jež z toho plynou. Dále v odvětví dosud přetrvává vysoká zadluženost a nedostatek kapitálu, a to zejména u malých a středních podniků.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08