Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 čtvrtek 25.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Stát ještě nezajistil rolníkům dotace z unie

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 12.1.2004
Kvůli nesplnění hygienických norem EU zavřeli veterináři výrazně více potravinářských provozů, než původně předpokládali. Ministr zemědělství Jaroslav Palas slíbil o víkendu zemědělcům více peněz na nejrůznější letošní dotace. Ale současně musel přiznat, že stále ještě není vybudována příslušná instituce, aby mohli rolníci podpory vůbec dostávat."Pokud by tato Platební agentura nebyla funkční do našeho vstupu do Evropské unie, přijde obor jen letos o deset miliard korun," připustil ministr. "Došlo by tím k ohrožení konkurenceschopnosti celého českého zemědělství v podmínkách jednotného trhu unie," dodal. Agrární podnikatelé tak hodnotí Palasovy sliby o zvyšování podpor s rozpaky.

Ministr zemědělství Jaroslav Palas slíbil o víkendu zemědělcům více peněz na nejrůznější letošní dotace. Ale současně musel přiznat, že stále ještě není vybudována příslušná instituce, aby mohli rolníci podpory vůbec dostávat. "Pokud by tato Platební agentura nebyla funkční do našeho vstupu do Evropské unie, přijde obor jen letos o deset miliard korun," připustil ministr. "Došlo by tím k ohrožení konkurenceschopnosti celého českého zemědělství v podmínkách jednotného trhu unie," dodal. Agrární podnikatelé tak hodnotí Palasovy sliby o zvyšování podpor s rozpaky.
Ministr chce zvýšit o čtyři procenta produkční platby (tedy až na 52 procent úrovně farmářů patnáctky), doplnit podpory pro rozvoj venkova, kde zatím chybí z domácích zdrojů 1,1 miliardy korun, a dát 200 miliónů korun na dotace zemědělského pojištění.


"Tyto sliby chce ale plnit jen přesunem peněz v rámci oboru, státní rozpočet už je přece schválen. Nejde tedy o nějaké další peníze pro zemědělství. Nechápu, proč se vláda nesoustředí na to hlavní, což je budování agentury. Měla na to přece spoustu času," říká například Stanislav Němec, předseda Asociace soukromého zemědělství.

Palas se pře s Fenclem, kdo zavinil zpoždění

Palas už několikrát prohlásil, že při jeho nástupu do ministerské funkce měla příprava Platební agentury asi rok a půl zpoždění.
"Teď se to snažíme dohnat," říká Palas, když obhajuje loňské rozhodnutí, kdy smlouvu na dokončení agentury v hodnotě bezmála půl miliardy korun získala firma SAP bez standardního výběrového řízení, jen na doporučení auditorské společnosti BDO. "Museli jsme také zrušit záměr budovat dvě agentury. Řídili jsme se nařízením unie, aby agentura byla co nejefektivnější a nejlevnější," tvrdí Palas.
Jeho předchůdce v ministerském křesle Jan Fencl však věc vidí jinak. "Nejen, že jsme neměli zpoždění, ale byli jsme v přípravách na předním místě mezi kandidátskými zeměmi. A budování dvou agentur by bylo také mnohem levnější. Chtěli jsme je totiž vytvořit na základě dvou již existujících organizací - jednak Státního zemědělského intervenčního fondu, jednak aparátu úředníků z programu Sapard, který byl zaměřen na dotace z unie už před vstupem," říká Fencl. Palas to odmítá. "Jedna agentura bude výhodnější. Musíme teď dělat vše pro to, abychom ji stihli připravit k nezbytné akreditaci do 31. března," prohlašuje.

Vznik Marketingové agentury se odkládá

Již několik let vedou podnikatelé s úředníky diskuse také o vzniku takzvané Marketingové agentury. Mělo jít o organizaci, která by podporovala se státní dotací (letos asi čtvrt miliardy korun) odbyt tuzemských potravin. I tady má ale ministerstvo velké zpoždění, a k ustavení samostatné agentury dokonce v dohledné době vůbec nedojde.
"Jsem zklamán postupem našeho potravinářského odboru, jenž zpoždění způsobil. Nevylučuji ani personální změny na ministerstvu," tvrdí nyní Palas. Zpracovatele má na starost jeho náměstek Rudolf Jánský.
"Marketingová agentura je nezbytná, mají ji jak země unie, tak kandidátské státy - třeba Maďarsko. Podle usnesení vlády měla být agentura samostatnou organizací," říká prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík.
Ministr ale rozhodl tak, že místo agentury nyní vznikne jen speciální odbor Státního zemědělského intervenčního fondu.
"Bude mít asi patnáct lidí. Nevylučuji, že někdy časem může samostatná agentura vzniknout, ale teď jsme museli hlavně postupovat rychle, aby potravináři už nějakou oporu tohoto typu měli," obhajuje Palas svůj postup.
"Je to sice v rozporu s vládním usnesením, ale aspoň se něco pohnulo kupředu. Budeme mít po vstupu do unie svých starostí dost, nechceme vyhrocovat spor s úředníky," konstatuje Camplík.
Do unie přitom vstoupí tuzemské potravinářství po podstatně důkladnější očistě, než čekalo. Před týdnem Státní veterinární správa ještě uvedla, že kvůli nedodržení hygienických norem zavře asi 320 potravinářských provozů. Nakonec to však bylo 505 provozů, kde se připravují potraviny živočišného původu.
"Jde ale většinou jen o malá jatka či výrobny, obor jako celek to neohrozí," zdůrazňuje Camplík.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08