Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 čtvrtek 28.března 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Příroda má nedostatek opylovačů

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 9.12.2003
Kromě tvorby svého typického produktu - medu patří včely v přírodě mezi nejdůležitější opylovače rostlin. Odborníci varují před jejich stálým úbytkem. Finanční podpora státu se drobných chovatelů netýká natolik, aby přibývali noví. V našem okrese se chovem zhruba šesti a půl tisíce včelstev zabývá k sedmi stům včelařů. "I přesto, že náš stát má největší zavčelenost, to znamená počet včelstev na jeden kilometr čtvereční, stavy tohoto opylovače klesají a to i celosvětově," řekl předseda strakonických včelařů František Kilián.

Kromě tvorby svého typického produktu - medu patří včely v přírodě mezi nejdůležitější opylovače rostlin. Odborníci varují před jejich stálým úbytkem. Finanční podpora státu se drobných chovatelů netýká natolik, aby přibývali noví.

V našem okrese se chovem zhruba šesti a půl tisíce včelstev zabývá k sedmi stům včelařů. "I přesto, že náš stát má největší zavčelenost, to znamená počet včelstev na jeden kilometr čtvereční, stavy tohoto opylovače klesají a to i celosvětově," řekl předseda strakonických včelařů František Kilián.

Ve světě je už nyní běžné, že majitelé nekočují, aby získali med. "Ale také na objednávku, aby včely opylovaly vegetaci v místech, kde je to nezbytné pro udržení rovnováhy v přírodě," řekl.

Naši chovatelé patří většinou mezi drobné. "Průměrně má každý tak devatery včely," upřesnil statistické údaje. Pro příští rok přichystal stát daňovou úlevu, která se ale převážné části včelařů netýká. "Až dosud se danil zisk z prodeje medu nebo jiných včelích produktů nad částkou deseti tisíc korun. Od příštího roku bude tato hranice posunuta nad dvacet tisíc," poznamenal.

Kromě toho existuje několik let takzvaná opylovací prémie a pouze pro letošní rok byla vyhlášena dotace na obnovu uhynulých včelstev. "Noví chovatelé se mezi nás nehrnou," dodal předseda.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08