Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 29.března 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Zemědělci chystají petici proti velkému vybíjení krav kvůli BSE

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 1.12.2003
Petici proti hromadnému vybíjení vysokého počtu skotu kvůli pouhému podezření na nemoc šílených krav (BSE) chystá Agrární komora ČR. Zemědělci chtějí dopisem oslovit příslušné komisaře EU a požádat je o změnu metodiky, která působí farmářům rozsáhlé škody."Zdůrazňuji, že nepožadujeme změkčení norem bezpečnosti potravin," řekl dnes v Brně prezident komory Václav Hlaváček. Likvidaci stád, které jen v posledních dvou zjištěných případech výskytu BSE přijde za oběť přes 1100 zvířat, označil za nesmyslnou.

Petici proti hromadnému vybíjení vysokého počtu skotu kvůli pouhému podezření na nemoc šílených krav (BSE) chystá Agrární komora ČR. Zemědělci chtějí dopisem oslovit příslušné komisaře EU a požádat je o změnu metodiky, která působí farmářům rozsáhlé škody.

"Zdůrazňuji, že nepožadujeme změkčení norem bezpečnosti potravin," řekl dnes v Brně prezident komory Václav Hlaváček.

Likvidaci stád, které jen v posledních dvou zjištěných případech výskytu BSE přijde za oběť přes 1100 zvířat, označil za nesmyslnou. Jen v Zemosu ve Velkých Němčicích na Břeclavsku bude tak utraceno 46 procent z celého nadějného stáda dojnic. K petici podle Hlaváčka přispělo nejen pobouření chovatelské obce, ale i negativní reakce zákazníků.

Zemědělci se domnívají, že k vybíjení krav není sebemenší důvod. "Mléko je bezpečné a jeho produkci je třeba zužitkovat," prohlásil Hlaváček. Rovněž telata jsou po narození zdravá a každé je třeba zachránit pro další chov. Tuzemští chovatelé také chtějí požádat EU o finanční spoluúčast na odškodnění farmářů, jejichž stáda veterináři utratí a o grant na prověření skutečného rizika výskytu BSE u vrstevnic nakažených krav.

Prezident Agrární komory je přesvědčen, že není dosud žádný vědecký důkaz o přenosu BSE takovým způsobem, jakým je nastavena likvidace takzvané kohorty podezřelých zvířat. Každá kráva by se podle něj měla bez výjimky otelit, například v izolační stáji. "Při výskytu BSE na lince v masozávodu se konfiskují celkem čtyři kusy z řady, není proto důvod k preventivním porážkám tisícovek zvířat," míní Hlaváček.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08