Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 čtvrtek 25.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Obce si nevědí rady s byrokracií

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 23.10.2003
Starostové z menších měst a obcí výrazně kritizují nárůst úřednického aparátu, který zatěžuje malé radnice zbytečnou byrokracií a neřeší špatnou dislokaci některých úřadů, které převzaly kompetence po zaniklých okresních úřadech.

Starostové z menších měst a obcí výrazně kritizují nárůst úřednického aparátu, který zatěžuje malé radnice zbytečnou byrokracií a neřeší špatnou dislokaci některých úřadů, které převzaly kompetence po zaniklých okresních úřadech.

Toto přerozdělení na pověřené obce mnohdy pro občany znamená jezdit na několik míst s banální záležitostí.

Kontrola za kontrolou

"Je to čím dál horší. Už máme čtvrt miliónu úředníků, kteří vymýšlejí kontroly na malé radnice, které sotva stačí řešit jejich požadavky. Navíc úřednický aparát vymýšlí kontrolu na kontrolu a neřeší katastrofický stav, který nastal po zrušení okresů. Celý systém je postavený proti občanům, kterým znepříjemňuje život a ukazuje, že okresy vlastně nezanikly, ale vznikly jakési malé a zbytečné okresy," řekl starosta Modřic u Brna Jaromír Valenta (ODS). Podle jeho slov nastává na malých radnicích situace, že chodí kontrola za kontrolou a místo, aby se radní či úředníci na obcích starali o občany, musejí se starat o kontrolory. Jen v Modřicích byly na radnici za tři týdny čtyři namátkové hloubkové kontroly, které nic nenašly. Nikdo z úředníků vyšších úřadů a ministerstev si neuvědomuje, že na obcích je se starostou většinou jen jeden člověk a nikdo pak neřeší problémy obcí, ale vypracovává jen výkazy.

Aparát proti občanovi

"Tento stav je velmi vážný, protože byrokratický aparát zatěžuje obce a v podstatě stojí proti občanovi, místo aby mu pomohl řešit problémy. Vláda by se v prvé řadě měla starat o to, aby došlo ke sjednocení teritorií, která by se nepřekrývala a aby občané měli všechny úřady v jednom místě. Místo toho se vymýšlejí nesmyslné výkazy a hlášení, které jen komplikují život," dodal krajský radní a šéf jihomoravské ODS Milan Venclík. Podle zastupitelů totiž radnice malých obcí vážně doplácejí na rozbujelý úřednický aparát. Podle starostů je třeba výrazně snížit stavy úředníků a zjednodušit úkony, aby se radnice staraly o své záležitosti a občany a nevyplňovaly hlášení a výkazy.

Tlustý: reforma je podvod

"Chce to odstranit některé kompetence vyšších úředníků, daňovou, důchodovou a sociální reformu. V tuto chvíli se totiž ukazuje, že reforma státní správy je jeden velký podvod, který se vládě nyní vymyká z rukou. Nejvíce na to doplácejí zase obyčejní lidé. Jsem zvědavý, kdy si to ministr Stanislav Gross uvědomí a přizná prohru. Kdyby byl chlap, tak prohru uzná," doplnil šéf klubu ODS Vlastimil Tlustý.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08