Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 sobota 20.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Německé firmy se usazují v pohraničí

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 14.10.2003
Zahraniční podnikatelé investují na západě Čech stamilióny korun a vytvářejí stovky nových pracovních míst. Do země se chystají další společnosti z Bavorska, především střední velikostí. Odradit by je neměl ani budoucí růst cen energií či pracovních sil.

Zahraniční podnikatelé investují na západě Čech stamilióny korun a vytvářejí stovky nových pracovních míst.

Do země se chystají další společnosti z Bavorska, především střední velikostí. Odradit by je neměl ani budoucí růst cen energií či pracovních sil.

Nové výrobní provozy a technologie, investice za stamilióny korun a stovky nových pracovních míst. Taková je na západě republiky letošní bilance mnoha firem, které ovládají německé podnikatelské skupiny. Lákavé jsou pro ně nejen nízké výrobní náklady, ale i možná finanční podpora českého státu, Evropské unie a nyní i vidina snadnějšího přístupu na český trh v souvislosti s chystaným rozšířením unie.

Dvacet miliónů korun stála německého výrobce klimatizačních a chladicích jednotek - koncern Rosenberg - výstavba nové haly v Klenčí na Domažlicku, která nyní umožní rozšířit počet zaměstnanců ze současných sto deseti minimálně o dvacet dalších. Rosenbergu finančně pomohl evropský předvstupní program Sapard, který poskytl zdejší firmě dotaci ve výši deseti miliónů korun.

Na sto padesát lidí chce do konce roku přijmout společnost Kostal CR, která vlednu nákladem pěti set miliónů korun otevřela v Černíně u Zbiroha svůj už třetí závod. Doposud v něm zaměstnala čtyři sta padesát lidí při výrobě elektrických komponentů do aut.

Zřídit tři sta deset nových pracovních míst se chystá i součást německé skupiny E. Witte - společnost Witte Nejdek.

Ta na Karlovarsku hodlá v příštích třech letech investovat s využitím pobídky Ministerstva průmyslu a obchodu sedm set miliónů do rozšíření výroby zámků pro automobilový průmysl.

»Dokazuje to, že německé společnosti jsou v Česku spokojené. Vidí zde velký potenciál pro své další působení a věří ve schopnosti českých zaměstnanců,« tvrdí ředitelka německého zastoupení agentury CzechInvest Renata Haklová.

Delegát Bavorských komor řemesel Hermann Schmidberger, který v Plzni zastupuje malé, střední a zčásti i velké firmy ze sousední spolkové země, zájem tamních podnikatelů potvrzuje. »Hodně se čekalo na signál, zda vaše země vstoupí do Evropské unie. Teď je to jasné. Prostor tu bude zejména pro střední stavovské firmy z Německa. Ty naše velké jsou už v České republice totiž skoro všechny« uvedl Schmidberger.

Desítky miliónů korun letos investovala i nejdecká firma Vlnap, ovládaná od roku 2001 německou textilní skupinou Wagenfelder. Němci postupně zavírají své domovské provozy a výrobu přesouvají do Česka.

»To ale v podobných případech postupuje dost pomalu. Naráží se například na silný vliv německých odborů,« připomíná generální ředitel Vlnap Martin Paštika.

Podobné investice ale podle něj v dlouhodobém plánu nemusejí být vůbec ziskové. »Například náklady na energie i pracovní síly totiž v Česku časem vzrostou a výkonnost firem tedy nemusí být tak vysoká, jak si dnes někteří investoři asi představují.«

Podle Hermanna Schmidbergera ale není důvod k obavám. »Nemyslím, že by náklady na výrobu měly v České republice v nejbližší době nějak razantně narůst. Určité zvýšení je možné, ale k němu dojde i v Německu,« soudí delegát Bavorských komor řemesel.

Větším problémem je podle něj praktická nedostupnost úvěrů pro zahraniční investory. »Nemají k nim snadný přístup. Jsou tak nuceni sem přicházet s hotovými penězi. V Německu se tak ale podnikat nezačíná.«

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08