Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 19.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Poslanci: Prodi nesmí hanět právo EU

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 22.10.2002
Poslanci: Prodi nesmí hanět právo EU Komisař pro měnovou politiku Pedro Solbes se svého šéfa zastával bez nadšení. Měnová unie potřebuje zcela jasná a přehledná pravidla. A ta se také musejí dodržovat. Prohlásil to na svou obranu včera ve Štrasburku předseda Evropské komise Romano Prodi. Trval ale na tom, že ani tato pravidla nesmějí být "hluchá a slepá".

Poslanci: Prodi nesmí hanět právo EU

Komisař pro měnovou politiku Pedro Solbes se svého šéfa zastával bez nadšení.

Měnová unie potřebuje zcela jasná a přehledná pravidla. A ta se také musejí dodržovat. Prohlásil to na svou obranu včera ve Štrasburku předseda Evropské komise Romano Prodi. Trval ale na tom, že ani tato pravidla nesmějí být "hluchá a slepá".

Neplánované vystoupení šéfa bruselské komise při zahájení plenární schůze Evropského parlamentu včera v podvečer si vynutili europoslanci. Reagovali tak na jeho kontroverzní vyjádření pro francouzský list Le Monde minulý čtvrtek.

Prodi v něm uvedl, že Pakt stability a růstu, na němž se roku 1997 dohodly země eurozóny a jenž má garantovat pevnost společné měny, mu připadá "hloupý". A je prý strnulý. Neumí tudíž reagovat na prudké změny ve vývoji konjunktury.

Předseda liberální frakce Europarlamentu Graham Watson z Británie řekl před pondělní debatou ve Štrasburku, že v ústech politiků se "slova hned proměňují v bernou minci". Stačí podle něho, aby jim něco uklouzlo, a okamžitě to "devalvuje euro - politicky, ale také přímo na finančních trzích". Při debatě požadoval, aby se přísná pravidla rozpočtové disciplíny nezpochybňovala.

Prodi europoslance včera ujišťoval, že Evropská komise hodlá být nadále "strážkyní této disciplíny". Nesmí být ale "slepá a hluchá" vůči měnícím se hospodářským podmínkám. Žádal opětovně, aby se pravidla Paktu stabilitu "inteligentněji vykládala".

"Nestačí jen konstatovat deficit státního rozpočtu, hospodářskou politiku EU nelze vnímat jen prizmatem čísel," bránil své stanovisko Prodi. "Svoji kritiku jsem ostatně nevyslovil náhodou. Přál jsem si ovlivnit vývoj situace."

Prodi připomněl, že "soukromě" se už o vadách paktu stejně jako on vyjádřili mnozí jiní politici či experti. "Prodi pouze nahlas řekl, co si potichu myslí každý," potvrdil jeho slova v pondělí pro rozhlasovou stanici France-Inter i komisař Pascal Lamy. Podle něj má "předseda Evropské komise za úkol občas veřejně říci pravdu, byť to vyvolá vášnivou debatu a Europarlament si ho za to pozve na koberec".

Prodi se také dostal do křížové palby evropských finančních kruhů. Německé banky chtějí, aby se tříprocentní limit deficitu státního rozpočtu raději přísně dodržoval, než "inteligentně" vykládal. Spolkové republice, která by mohla uvíznout v síti maastrichtských kritérií, by v krajním případě hrozila pokuta až 10 miliard eur.

Komisař Pedro Solbes, jenž odpovídá v Bruselu za měnové otázky, europoslancům připomněl, že klíčovým měřítkem dodržování přísných maastrichtských kritérií v zemích eurozóny je to, zda se vlády o dosažení vyrovnaných rozpočtů "účinně" snaží. Důrazněji než Prodi žádal pravidla respektovat.

Hans-Gert Pöttering jménem nejsilnější frakce (Evropská lidová strana) v debatě ostře kritizoval Prodiho za to, že ani před poslanci nepřiznal chybu. "Nejvíce mi vadí, že pomlouval platné unijní právo," zvolal Pöttering za potlesku svých stoupenců.

Hospodářské noviny 22.10.2002

 


   [zobrazeno (20), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08