Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 29.března 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Studie: Brzké přijetí eura zbrzdí růst

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 25.9.2003
Případné přistoupení Česka k eurozóně v rozmezí let 2005 až 2008 by zpomalilo ekonomický růst země, tvrdí nejnovější studie tria ekonomů významných finančních institucí. Příliš časné členství v eurozóně by přineslo ekonomice nadměrné posílení kursu, a to by poškodilo exportéry, vyplývá ze studie. Jelikož v Česku a Maďarsku tvoří vývozy velkou část HDP, působilo by euro jako brzda ekonomického růstu.

Případné přistoupení Česka k eurozóně v rozmezí let 2005 až 2008 by zpomalilo ekonomický růst země, tvrdí nejnovější studie tria ekonomů významných finančních institucí. Příliš časné členství v eurozóně by přineslo ekonomice nadměrné posílení kursu, a to by poškodilo exportéry, vyplývá ze studie.

Jelikož v Česku a Maďarsku tvoří vývozy velkou část HDP, působilo by euro jako brzda ekonomického růstu. Autory analýzy jsou Ray Barrell a Dawn Holland z londýnského Národního institutu pro ekonomický a sociální výzkum a Kateřina Šmídková z ČNB. Polákům by naopak brzké přijetí eura podle studie zlepšilo životní úroveň. Jejich ekonomika není tak závislá na zahraničním obchodu.

Ze studie tedy vyplývá: čím později přijme Česko euro tím lépe. V podobném duchu hovoří i další ekonomové. Například Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora z Volksbank CZ tvrdí: "S přijetím eura je třeba počkat, jinak převáží negativa nad pozitivy."Optimální by podle studie byl rok 2009 a později. Také společný návrh ČNB a Ministerstva financí, který bude ještě projednávat vláda, počítá se zavedením eura v horizontu let 2009 až 2010. Platilo-li by v domácí ekonomice euro již o rok dříve, byl by růst v tomto roce o 0,22 procentního bodu nižší než v případě nepřipojení se k eurozóně.Během deseti dalších let by pak byl růst české ekonomiky asi o pět procentních bodů nižší.

Čím později se země k eurozóně připojí, tím více pokročí sblížení s ekonomikou eurozóny a tím slabší budou negativa plynoucí z přijetí eura.V současnosti je vyspělost Česka zhruba na šedesáti procentech průměru unie a ceny jsou zhruba padesátiprocentní. "Euro je dobrá myšlenka. Zemím ze střední Evropy jeho přijetí pomůže. Na druhou stranu by nemělo být prioritou, aby se tak stalo v co nejkratším čase," tvrdí americký ekonom Jeffrey Sachs.

Podle Šmídkové by přijetí eura kolem roku 2010 znamenalo, že ztráty již budou mnohem nižší."Varování před brzkým zavedením eura však neznamená, že by Česko nemělo usilovat o snížení rozpočtového deficitu. Ne však kvůli zavedení eura, ale kvůli odvrácení hrozící fiskální krize," upozornil šéf Centra pro ekonomiku a politiku Petr Mach.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08