Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 čtvrtek 25.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Transatlantický spor o GMO dostává nové obrátky

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 19.8.2003
USA, Kanada a Argentina v pondělí požádaly o rozhodnutí v otázce zákazu geneticky modifikovaných organismů (GMO) v EU Světovou obchodní organizaci (WTO). EU, která nedávno přijala novou legislativu o GMO, tento krok kritizuje.

Krátce: USA, Kanada a Argentina v pondělí požádaly o rozhodnutí v otázce zákazu geneticky modifikovaných organismů (GMO) v EU Světovou obchodní organizaci (WTO). EU, která nedávno přijala novou legislativu o GMO, tento krok kritizuje.

Souvislosti: Problém GMO je v transatlantických vztazích již dlouho jablkem sváru. Snaha Washingtonu přimět své partnery v EU k novelizaci legislativy o GMO vedla de facto v roce 1998 k úplnému zákazu používání GMO v Unii. Minulý měsíc byla schválena nová nařízení. První vyžaduje, aby jakékoli výrobky, které obsahují minimálně 0.9% podíl geneticky modifikovaných přísad, nesly speciální označení, druhé sledování původu geneticky modifikovaných potravin. Tyto direktivy měly vést k postupnému zrušení zákazu GMO. Regulační systém je podle komisaře Lamyho transparentní, rozumný a nediskriminační. Američtí farmáři poukazují na výrazný nárůst nákladů v souvislosti se speciálním označováním GMO produktů. Brusel obhajuje toto opatření nutností restaurace spotřebitelské důvěry. Brusel také důrazně odmítl obvinění USA, že politika Unie v otázce GMO přispěla ke zhoršení potravinové krize v některých státech jižní Afriky, které nedávno odmítly americkou pomoc obsahující GMO.

Komisař pro obchod Pascal Lamy podle deníku Financial Times uvedl, že probíhající jednání byla na dobré cestě. „Litujeme, že dojde ke sporu, který nebyl nutný. Jsme si jisti, že verdikt WTO potvrdí, že EU plně respektuje své závazky.“ Komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová upozornila, že tato žádost může zkomplikovat debatu o GMO, která v Unii právě probíhá. USA obviňují Unii, že zákaz není podložen vědeckými důkazy o negativních dopadech GMO na lidské zdraví či životní prostředí. Nová legislativa podle americké administrativy zákaz jako takový neruší. „Tato obchodní bariéra má negativní dopad na farmáře a spotřebitele na celém světě, protože zabraňuje využít výhod výživných a k životnímu prostředí šetrných biotechnologických produktů,“ uvedl americký zmocněnec pro obchod Bob Zoellick.

Panel WTO, který má o sporu rozhodnout, může být svolán na žádost členské země po uplynutí šedesátidenního konzultačního období. Toto období v případě jednání EU-USA právě vypršelo. Po ustavení panelu má žalující strana (USA,Kanada, Argentina) tři až šest týdnů na přípravu písemného podání kauzy. Žalovaná strana (EU) má poté dva až tři týdny na odpověď. Ačkoli EU včera zablokovala původní žádost o svolání panelu, na což má podle pravidel řízení WTO právo, druhou žádost zablokovat nemůže. Panel bude svolán pravděpodobně 29. srpna. Celé řízení může trvat rok i déle.




 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08