Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 úterý 23.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Bruselská křesla zatím české politiky příliš nelákají

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 13.8.2003
Česko, stejně jako další kandidátské země, má nominovat svého zástupce do Evropské komise. Žádné jméno však oficiálně nepadlo. Politici si dávají s nominacemi načas. Hrozí další boj mezi koalicí a opozicí? "Návrh je na vládě, a nemyslím si, že je nutné hledat souhlas ve sněmovně," soudí poslanec Miroslav Beneš (ODS). Prestižní post v Bruselu má háček je jen na pár měsíců. Než se tam nováček stihne rozkoukat, bude se vybírat komise nová.

Kdo bude českým komisařem v Evropské unii? To se neví. Čeští politici se na tuto funkci nehrnou. Ti nejvýš postavení budou evroskou politiku v Bruselu ovlivňovat tak jako tak.

Česko, stejně jako další kandidátské země, má nominovat svého zástupce do Evropské komise. Žádné jméno však oficiálně nepadlo. Politici si dávají s nominacemi načas. Hrozí další boj mezi koalicí a opozicí? "Návrh je na vládě, a nemyslím si, že je nutné hledat souhlas ve sněmovně," soudí poslanec Miroslav Beneš (ODS).

Prestižní post v Bruselu má háček je jen na pár měsíců. Než se tam nováček stihne rozkoukat, bude se vybírat komise nová.

"Mělo by se vybírat z lidí, kteří mají kontakty v evropských strukturách, a to dnes splňuje především Pavel Telička," řekl předseda zahraničního výboru sněmovny Vladimír Laštůvka (ČSSD).

Jméno Pavla Teličky, dřívějšího vyjednavače s EU a nyní velvyslance Česka při Evropské unii v Bruselu, se v parlamentních kuloárech ozývá nejčastěji. Například Beneš mu však zazlívá, že peskoval český parlament až příliš velkým "bruselským" nadhledem. A komisař by měl prý Česko respektovat.

Další z možných adeptů, ministr zahraničí Cyril Svoboda KDU-ČSL) jakékoli spekulace sobě striktně odmítl. Ostatně jako šéf české diplomacie má zajištěn vyšší post mezi ministry v Radě EU. Stejně jako premiér Vladimír Špidla (ČSSD), který bude zasedat v radě na úrovni šéfů států a vlád. Rozhodnutí, která přicházejí z Bruselu, jsou vydávána Radou EU ve spolupráci s Evropským parlamentem. Evropská komise je výkonným orgánem, uskutečňuje rozhodnutí Rady EU a navrhuje legislativu.

Předsednictví rady je určováno tzv. rotováním na postu šéfa se po půl roce střídají představitelé jednotlivých členských zemí. Od 1. července letošního roku je předsedou italský premiér Silvio Berlusconi. Žezlo po Itálii převezme v lednu 2004 Irsko, v červenci Nizozemsko. Česko obsadí i 24 křesel v Evropském parlamentu. Europoslance budeme volit napřesrok v červnu.

Českých euroúředníků bude třeba přes pět set

Instituce Evropské unie se rozšíří nejen o české zástupce na vysokých postech, ale také o úředníky. A úředníků bude nepoměrně víc. Kanceláře v Bruselu se už pro nováčky připravují. Na Česko se pamatuje s 529 místy.

Platové poměry v úřadech unie jsou pro našince, vybavené jazykovými znalostmi, více než přitažlivé. Sekretářky začátečnice dostanou od 2 tisíc eur (více než 60 tisíc korun), čerství absolventi vysokých škol mezi čtyřmi až šesti tisíci eur. A ke všemu podléhají jejich příjmy jen desetiprocentní evropské dani.

To však není nic proti platům šéfů jednotlivých generálních ředitelství, kteří si přijdou i na 15 tisíc eur. Nejlépe je na tom samozřejmě předseda Evropské komise, což je v dané chvíli Ital Romano Prodi, který za svou funkci pobírá 20 tisíc eur měsíčně.

Ani úřady Evropské unie v Bruselu se však nevyhnuly snahám o škrty. V dubnu proto začali stávkovat jejich odboráři. Nelíbí se jim návrh osmi členských zemí na pomalejší růst penzí zaměstnanců EU a prosazování pozdějšího odchodu do důchodu z původních 60 na 63 let.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08