Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 čtvrtek 18.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



EU má nejotevřenější zemědělský trh světa

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 29.7.2003
Studie Francouzského národního institutu pro zemědělský výzkum INRA tvrdí, že šedesát procent potravin dovezených na trh EU pochází z rozvojových zemí, pro něž je export jídla hlavním zdrojem ekonomických příjmů.Patnáctka tvrdí, že potraviny z nejchudších zemí se prodávají bez cla.

Studie Francouzského národního institutu pro zemědělský výzkum INRA tvrdí, že šedesát procent potravin dovezených na trh EU pochází z rozvojových zemí, pro něž je export jídla hlavním zdrojem ekonomických příjmů.Patnáctka tvrdí, že potraviny z nejchudších zemí se prodávají bez cla.

Geneticky upravené potraviny musí konzument jednoznačně poznat podle jejich označení, míní Evropané. Spojené státy takové rozhodnutí kategoricky odmítají.
Analýza vypracovaná francouzským zemědělským ústavem popírá uzavřenost Evropské unie agrárním výrobkům z rozvojových zemí.
Studie Francouzského národního institutu pro zemědělský výzkum INRA tvrdí, že šedesát procent potravin dovezených na trh Evropské unie pochází z rozvojových zemí, pro něž je export jídla hlavním zdrojem ekonomických příjmů.
Import do Spojených států, Kanady a Japonska údajně tvoří výrobky rozvojových zemí jen z pouhých čtyřiceti procent.
Jen necelé procento ale pochází z Afriky, jejíž některé státy patří mezi ty nejchudší na světě.
Unijní import tvoří africké zboží z deseti procent.
Evropská unie má podle francouzského institutu INRA také nejnižší dovozní cla, dosahující průměrně 10,5 procenta.
Americké ministerstvo zemědělství naproti tomu uvádí, že cla v unii jsou třicetiprocentní.
"Neexistuje žádný důvod k tvrzení, že trh EU je ochranářský a brání se dovozům z chudých zemí světa," tvrdí autor studie, Jacques Gallezot z ústavu INRA.

Unie představuje otevřený agrární trh
"Nezávislá studie jednoznačně potvrdila, že unie má nejotevřenější zemědělský trh na světě a nebrání se výrobkům z chudých zemí. Reformy, které brzy vejdou do praxe trh ještě více otevřou, a umožní tak málo rozvinutým státům dále exportovat své zboží," uvedl komisař pro agrární politiku Franz Fischler.
Evropská unie se letos v červnu dohodla na reformě, podle mají být sníženy dotace farmářům, omezeny garantované výkupní ceny a přesměrována část subvencí do venkovského rozvoje.
To by mělo přispět k výraznému zvýšení konkurenceschopnosti dovážených potravin a snížit výhody unijních farmářů.
Na jakém základě INRA došla k jiným závěrům než americké ministerstvo zemědělství?
Francouzský ústav tvrdí, že úřady ve Spojených státech používají špatnou metodologii, jež odpovídá jejich celním způsobům.
Unie vypočítává cla v eurech na kilo potravinářského zboží, zatímco u průmyslových výrobků je to procento z ceny.
Americké ministerstvo zemědělství údajně uplatnilo i v zemědělství výpočet na průmyslové výrobky, který neodpovídá unijní praxi.
Spojené státy také údajně pominuly iniciativu, jež umožňuje devětačtyřiceti nejchudším zemím světa vyvážet na trh Evropské unie zemědělské výrobky bezcelně.
Tyto země do unie exportují i velmi citlivé zboží jako je hovězí maso, mléko, ovoce nebo zelenina, přestože Evropská unie bojuje s jejich vlastní nadprodukcí.
"V oblasti zemědělského obchodu došlo k řadě změn, kterých si dosud nikdo nevšímal. Rozvojové státy mají v Evropské unii nejlepší odbytiště. Vyvážejí totiž do Evropy dvakrát více výrobků než do Spojených států," uvedl komisař unie pro obchod Pascal Lamy.
Evropská komise uvádí, že například Súdán vyvezl do unie zemědělské zboží v hodnotě tří miliard eur a Senegal v ceně 1,2 miliardy eur.
"Zemědělství je také politická hra. Spojeným státům jde především o uvolnění trhu s geneticky modifikovanými potravinami, jež unie odmítala dovážet. Washington by rád vyvezl tuto technologii také do rozvojových zemí a restrikce unie tomu zabraňují," uvedl zdroj z Evropské komise, který si nepřál být jmenován.

Spory o genetické změny nadále pokračují
Evropská unie ale zrušila embargo i na dovoz geneticky pozměněných potravin. Ty se však smějí prodávat a vyrábět jen za přísných podmínek.
Každá potravina, ve ktreré je větší podíl genetické úpravy než devět destin procenta, musí být viditelně označena, aby ji spotřebitel poznal.
Nejrozšířenějšími plodinami této kategorie geneticky upravených potravin jsou kukuřice a sója.
"Pro ochranu zdraví je nezbytné, aby lidé jednoznačně věděli, že si kupují potraviny, které vznikly za pomoci biotechnologie," uvedl komisař Evropské unie pro zdravotnictví David Byrne.
Spojené státy však ostře kritizují značení geneticky změněných potravin GMO.
Američané přitom zpravidla tvrdí, že Evropská unie tímto způsobem udržuje hlad v nejchudších zemích.
Představitelé unie tento postoj tvrdě kritizovali a analýzu francouzského ústavu INRA pokládají za jednoznačný důkaz své pravdy.
Spojené státy však chtějí značení GMO potravin zrušit a žalují Evropskou unii u Světové obchodní organizace o částku dvou miliard dolarů.
"Spojené státy tento spor nemohou rozhodně vyhrát, protože značení ještě neznamená ochranářství trhu. GMO potraviny se budou moci bez problémů dostat na trh, jen kvůli ochraně zdraví lidí, je nebude možné prodávat jako běžné jídlo," uvedl člen komise Pascal Lamy. Právě Lamy má na starosti veškeré obchodní spory, které mezi Spojenými státy a Evropskou unií probíhají.

Co říká studie o zemědělských dovozech do EU
1. Import potravin z rozvojových zemí dosahuje 60 procent celkového dovozu na zemědělský trh Evropské unie. V USA, Kanadě a Japonsku je to jen 40 procent.
2. Agrární cla v unii dosahují průměrně 10,5 procenta z ceny výrobku, ne 30 procent jak tvrdí USA.
3. Deset procent importu přichází do unie z Afriky, zatímco na trh v USA, Kanadě a Japonsku je to necelé procento.
4. 49 nejchudších zemí vyváží do unie potraviny bezcelně.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08