Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 sobota 20.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Unie bojuje o vědce

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 22.7.2003
Evropa ztrácí své mozky. Děje se to v době, kdy by potřebovala získávat statisíce nových. Unie proto hledá východisko. Kvůli problémům s vědou přichází starý kontinent o obří peníze: o investice vložené do vzdělávání i o kapitál, který kvůli odlivu talentů obchází Evropu širokým obloukem. "Je to bludný kruh. Máme mozky, část z nich však ztrácíme. Evropské firmy pak jdou a investují tam, kde (mozky) jsou - třeba v Bostonu," stěžuje si evropský komisař Busquin.

Evropa ztrácí své mozky. Děje se to v době, kdy by potřebovala získávat statisíce nových. Unie proto hledá východisko. Kvůli problémům s vědou přichází starý kontinent o obří peníze: o investice vložené do vzdělávání i o kapitál, který kvůli odlivu talentů obchází Evropu širokým obloukem. "Je to bludný kruh. Máme mozky, část z nich však ztrácíme. Evropské firmy pak jdou a investují tam, kde (mozky) jsou - třeba v Bostonu," stěžuje si evropský komisař Busquin. "Je důležité pochopit, že Spojené státy jsou dramaticky úspěšnější než Evropa v získávání mladých talentů ze všech částí světa," varuje dopis podepsaný předsedy akademií Francie, Británie a Švédska. Statistika potvrzuje tuto obavu. Ve Spojených státech dnes působí 400 tisíc evropských vědců. Nejednou jde o "smetánku ze smetánky", tedy o ty nejlepší. A tak i když v EU získá vysokoškolské vzdělání více lidí než v USA, s vědci je na tom Evropa hůře - na tisíc obyvatel připadá sotva pět a půl vědce. V USA připadá na týž počet lidí 8,66 vědce a v Japonsku ještě více. Tato slabost má dramatický dopad na ekonomiku unie. V roce 1995 byl vývoz špičkových technických produktů ze Spojených států do Evropské unie jen o devět miliard eur vyšší než dovoz téhož zboží a služeb z unie. V roce 2000 už tento rozdíl činil 48 miliard eur ve prospěch USA. Nejnadějnější evropské talenty míří do Ameriky kvůli dokončení studií. Valná část těchto lidí však v USA zůstává. Podíl těchto lidí dramaticky narůstá. V roce 1990 se ještě vracela polovina Evropanů, kteří ve Spojených státech získali doktorský titul. V roce 1999 se vracel už jen každý čtvrtý z nich. Nejvíce na to doplácí Británie či Německo. Ušetřeny však nejsou ani země střední Evropy. Tak v roce 1999 dávalo Spojeným státům přednost 3200 polských vědců s doktorským titulem.


Evropa nesmí mozky ztrácet


Pro Evropu je malou útěchou, že Čína nebo Indie má s "únikem mozků" ještě větší problémy. Pokud se totiž unie chce do roku 2010 dostat na úroveň Spojených států, nemůže odborníky ztrácet. Naopak musí získávat nové. Aby splnila své cíle, potřebuje navíc 700 000 vědců a odborníků ze všech oblastí vědy. Ve snaze čelit odlivu mozků vyčlenila EU loni 1,6 miliardy eur na programy, jež mají podpořit navracení vědců i zpětnou integraci do vědeckého života v EU. Je to však málo - a navíc to nebrání odchodu jiných. Jak uvedl Arnoud Lagendijk z britské Celostátní platformy pro postdoktorandské studium, "dokud vědci nebudou mít konkrétní kariérní vyhlídku, příznivé klima ve Spojených státech je bude lákat i nadále". Unie se nyní pokouší řešit i tento problém. Tlačí státy, aby splnily jeden ze svých slibů pro vědu: žádá je, aby zvýšily své výdaje na vědu na tři procenta HDP své země. Peníze nejsou, a tak má být řešením odbourávání bariér mezi veřejným výzkumem a soukromou sférou. Touto cestou by se měla i evropská věda stát finančně přitažlivou. Šest prioritních cílů pro vědu, jež nyní oznámil komisař Busquin, však nekončí u peněz. Unie musí čelit i nepříznivým náladám veřejnosti, které vědce odpuzují. Na to si stěžují zejména odborníci na biochemii, jejichž výzkum je častým terčem útoků Zelených. "Se vším tím povykem okolo geneticky upravených potravin je obtížné být v Británii vědcem. Člověk už necítí hrdost na to, že je vědec. Obávám se, že to velmi odpuzuje mladé lidi (od vědecké kariéry)," upozornil před svým odchodem do Kanady Roger Gosden, špičkový expert na výzkum v oblasti lidských zárodečných buněk. Stanovení jasných podmínek pro tento výzkum je nyní mezi prioritními cíli unie - spolu s jaderným bádáním a výzkumem kosmu. Unie chce také vytvořit Chartu vědců a kodex, který umožní srovnávání kvalifikace i výsledků evropských vědců. Spolu s lepším sociálním zabezpečením to má podpořit mobilitu vědců v EU. K ní by mělo přispět i budování "center znamenitosti", špičkových pracovišť. Tím by unie měla začít lákat vědce z celé Evropy i odjinud.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08