Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 čtvrtek 25.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Experti: Unie by neměla financovat zemědělce

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 21.7.2003
Členové Evropské komise jsou kontroverzní zprávou sedmi nezávislých ekonomů pobouřeni. Odpor vyvolala v Bruselu zpráva sedmi nezávislých ekonomických expertů, která navrhuje reformu společného hospodaření Evropské unie a uvolnění Paktu stability a růstu. Studii dostala Evropská komise, která k ní zatím nepřijala jednotné stanovisko.

Členové Evropské komise jsou kontroverzní zprávou sedmi nezávislých ekonomů pobouřeni.

Odpor vyvolala v Bruselu zpráva sedmi nezávislých ekonomických expertů, která navrhuje reformu společného hospodaření Evropské unie a uvolnění Paktu stability a růstu. Studii dostala Evropská komise, která k ní zatím nepřijala jednotné stanovisko.
Analytický tým vedl profesor bruselské Svobodné university André Sapir, který je ekonomickým poradcem předsedy Evropské komise Romana Prodiho. Právě Sapirovo jméno vyvolalo dojem, že kontroverzní zprávu inicioval sám Prodi, známý svými nenadálými radikálními návrhy.
"Evropská unie by měla přestat utrácet peníze na zemědělství, které jí ekonomicky přináší jen velmi málo a jehož význam klesá, a měla by dávat společné finance do rozvojových projektů a vědy, což by ozdravilo a modernizovalo unijní hospodářství," uvedl André Sapir.
Zpráva tvrdí, že unie by měla dát na vědu a výzkum dvojnásobek současného objemu peněz (až tři procenta HDP) a ještě ve větší míře by měla financovat rozvoj dopravní infrastruktury, což by posílilo hospodářský růst.
Skupina sedmi expertů navrhla úplné zrušení unijní společné zemědělské politiky, známé pod zkratkou CAP, a její nacionalizaci. Zemědělství by se podle nich po více než padesáti letech mělo vrátit do rukou národních států.
Zpráva nežádá snížení společného unijního rozpočtu, jen jeho přesměrování na jiné oblasti. Kritici proto nevidí žádný hlubší přínos této reformy pro zemědělství, protože agrární dotace by se vyplácely nadále.
"Nijak se neřeší hlavní problém, a tím je snižování dotací. Zemědělství by jen přišlo o centrální řízení," uvedl mluvčí komisaře pro agrární politiku Franze Fischlera Gregor Kreuzhuber.
Studie o financování Evropské unie kritizuje rovněž regionální politiku, především pomoc chudým oblastem. Experti tvrdí, že unie nejedná ekonomicky a její regionální pomoc má hlavně politické cíle.
"Unie by se neměla omezovat jen na chudší členské země. Pro rozvoj unijní ekonomiky je důležité více pomáhat také méně rozvinutým okolním státům v Africe a Asii," uvádí zpráva sedmi nezávislých expertů.
Analýza proto chce taktéž zrušit současný model regionálních a rozvojových fondů, z nichž se ročně rozdělí až 30 miliard eur, a nahradit ho Fondem konvergence, který by umožnil chudším zemím dohonit hospodářsky bohatší.
"Názory expertů jsou směšné. Je to sbírka fundamentalistických názorů, která nebere v úvahu politický rozměr problému. Nemůžeme v atmosféře přijetí nových zemí tak radikálně změnit regionální pomoc. Ani některé dosavadní členské státy by s tím nesouhlasily," kritizoval zprávu komisař pro regionální pomoc Michel Barnier.
Předseda Evropské komise Romano Prodi na zprávu veřejně nereagoval. Údajně ji ale četl ještě před jejím zveřejněním a měl se o ní vyjádřit pozitivně.
Prodi nepřímo komentoval jen pasáž expertní zprávy věnovanou Paktu stability a růstu. Během páteční návštěvy Německa prohlásil, že pakt je pilířem eurozóny a jeho pravidla musejí všechny státy bez rozdílu respektovat.
Německo Prodiho postoj podpořilo, ačkoliv má už druhým rokem s rozpočtovými pravidly paktu problémy.
Studie sedmi nezávislých ekonomů přitom označila lpění na rozpočtovém deficitu zemí eurozóny v maximální výši tří procent HDP za šílenou myšlenku, která nebere v úvahu ekonomické zákonitosti.
Experti navrhují, že země eurozóny, kde by došlo k propadu růstu nebo jeho zastavení, by měly dostat zvláštní režim, který by jim umožnil dočasně se vymanit z rozpočtových pravidel Paktu stability a růstu.
"Pakt stability a růstu není kus papíru, který by se dal jen tak změnit. Uvolněním pravidel by eurozóna ztratila kus důvěryhodnosti, což by její ekonomice neprospělo," uvedl Peter Ludlow, přední bruselský politolog.
Autoři zprávy kritizují zejména současný režim, kdy zemím, jež překročí maximální hranici pro deficit, hrozí sankce ve výši několika miliard eur. Jejich vymáhání by při ekonomických těžkostech dané země vedlo k nesmyslné situaci.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08