Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 čtvrtek 25.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Znalosti Čechů podpoří miliardy z unie

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 17.7.2003
Mareš zakládá Radu pro rozvoj lidských zdrojů, Buzková a Škromach mají pochybnosti. Deset miliard korun hodlá investovat Evropská unie do rozvoje lidských zdrojů v České republice v letech 2004 - 2006. Také proto byla včera ustavena Rada vlády pro rozvoj lidských zdrojů. Předsedou se stal vicepremiér Petr Mareš.

Mareš zakládá Radu pro rozvoj lidských zdrojů, Buzková a Škromach mají pochybnosti.


Deset miliard korun hodlá investovat Evropská unie do rozvoje lidských zdrojů v České republice v letech 2004 - 2006. Také proto byla včera ustavena Rada vlády pro rozvoj lidských zdrojů. Předsedou se stal vicepremiér Petr Mareš.
Podpora dovedností českých zaměstnanců a příprava nových pracovních míst je podle vicepremiéra nutná, aby Česko obstálo v globální hospodářské soutěži.
Marešovi kolegové ve vládě ale pochybují, že rada může mít smysl.

Hospodařit s talenty

Sekretariát rady pro lidské zdroje má na starosti Marešova náměstkyně Jaroslava Barbara Sporková. Připouští, že se zvyšováním kvalifikace a tvorbou nových míst již zabývají jiné úřady, především Ministerstvo práce a sociálních věcí a resort školství. "Uděláme inventuru toho, co kdo dělá," vysvětluje náměstkyně. Vládní rada by potom měla zprostředkovat v oblastech, kde je nutná spolupráce mezi resorty. "Budeme především podporovat celoživotní vzdělávání, řešit nezaměstnanost absolventů škol a spolu s Hospodářskou komorou systém odborného vzdělávání," říká Sporková.
Rada bude hledat cestu, jak posílit výzkum na univerzitách. "V současné době jde na výzkum uskutečňovaný na vysokých školách necelých 10 procent z českých výdajů na vědu. Podobná situace neexistuje nikde v Evropě," upozorňuje Strategie rozvoje lidských zdrojů, kterou rovněž schválila vláda. Dosud se výzkum provádí v resortních ústavech a v Akademii věd.
Vládní strategie slibuje, že bude lépe "hospodařit s talenty". Jenom dvě až tři procenta populace prý v ekonomice zvládnou skutečně náročné role. Proto také "velké státy profitují z odsávání mozků z menších a méně bohatých států bez ohledu na to, že jejich vzdělávání nefinancovaly". Česko je ohroženo například v případě doktorandů, kteří během studia dostávají stipendium pět tisíc korun, a proto obvykle přijmou každou nabídku zahraničních stáží, kde berou řádově vyšší částky. "Zatím nemáme prostředky, jak jejich příjmy zvýšit," připouští náměstkyně.
Marešova rada bude rovněž zastřešovat aktivity krajských rad pro lidské zdroje. Už dnes začaly pod patronací krajských úřadů pracovat ve Zlíně, v Jihlavě, Olomouci, Ostravě a Hradci Králové.
Podle Sporkové se krajské rady už dnes snaží vytvářet nová pracovní místa. Zatím spolupracují se středními odbornými školami. Regionální univerzity neprojevily o spolupráci s průmyslníky zájem.

Škromach: Nekomentuji

Místopředsedou rady se stal senátor Richard Falbr, který vítá, že po půl roce příprav byla rada konečně ustavena. "Měla by přispět, aby naši lidé byli vzdělanější a na trhu práce žádanější," říká.
Zaměstnavatele zastupuje v radě generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy Zdeněk Liška. Rada by se měla podle něho zaměřit na podporu škol technického směru. "Nerad bych se dožil toho, že se staneme montovnou Evropy." To se může stát, pokud Češi nebudou mít kvalifikaci, aby dokázali vyvíjet nové výrobky. Liškovi vadí, že rada už nestihne zasáhnout do přípravy rozpočtu na příští rok.
Kraj Vysočina zastupuje v radě náměstkyně hejtmana Alena Štěrbová. "Je to obrovský průlom do systému, kdy od sebe bylo odděleno vzdělávání a zaměstnávání absolventů, kdy byly odtrženy kompetence ministerstva práce i školství," vítá vládní iniciativu.
Marešovi kolegové ve vládě jsou k radě lidských zdrojů skeptičtí. Podle ministryně školství Petry Buzkové má Česko už dnes silný potenciál v odborném středním vzdělávání, na technických vysokých školách, v Evropě se dobře uplatňují čeští konstruktéři. Marešovu radu nepovažuje za projekt na podporu lidských zdrojů. "Mohla by ale prospět rozvoji regionů," míní ministryně, která si zatím nedokáže představit, čím může vládní rada konkrétně prospět.
Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach spolu s Marešem podepsali vládní Strategii rozvoje lidských zdrojů. Přes jeho úřad přijde do Česka desetimiliardová dotace z bruselských strukturálních fondů. K ustavení rady ale "nemá stanovisko".

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08