Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 19.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



EU: Je nutný nový zákon o zakázkách

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 17.7.2003
Pokud nebude mít Česko nový zákon o veřejných zakázkách, nebude moci čerpat peníze z unijních fondů, tvrdí Evropská komise. Evropská komise zveřejnila zprávu o připravenosti deseti budoucích členských zemí na čerpání peněz z regionálních fondů. Zatím ani u jednoho budoucího člena není plně spokojena s daným stavem, ale Česko, Kypr, Slovinsko, Malta, Estonsko a Slovinsko mají šanci přijímat peníze po vstupu 1. května 2004 bez větších problémů.

Pokud nebude mít Česko nový zákon o veřejných zakázkách, nebude moci čerpat peníze z unijních fondů, tvrdí Evropská komise.


Evropská komise zveřejnila zprávu o připravenosti deseti budoucích členských zemí na čerpání peněz z regionálních fondů. Zatím ani u jednoho budoucího člena není plně spokojena s daným stavem, ale Česko, Kypr, Slovinsko, Malta, Estonsko a Slovinsko mají šanci přijímat peníze po vstupu 1. května 2004 bez větších problémů.
"Nejmenší pokrok učinilo v přípravě na přijímání peněz z fondů Evropské unie Slovensko a Lotyšsko. Jejich vlády by měly urychleně zjednat nápravu, jinak ohrožuje čerpání financí v roce 2004," uvedl komisař Evropské unie pro regionální rozvoj Michel Barnier.
Česko má podle Evropské komise dva hlavní úkoly: musí vytvořit orgán na Ministerstvu financí, který bude řídit přijímání peněz a je potřeba přijmout nový zákon o zadávání veřejných zakázek.
Komise nepokládá současný zákon o veřejných zakázkách za dobrý, protože zvýhodňuje domácí firmy. Pro čerpání peněz z fondů Evropské unie je přitom nutné mít pravidla, kdy všichni účastníci výběrového řízení mají stejné postavení a šance.
"Nový zákon prošel v Poslanecké sněmovně prvním čtením a očekáváme, že bude schválen do konce letošního roku," řekl ministr financí Bohuslav Sobotka.
Sobotka k překvapení pozorovatelů ale mluvil o tom, že zákon by měl vstoupit v platnost až v polovině roku 2004, tedy měsíc po vstupu do Evropské unie. To by Praze čerpání peněz zkomplikovalo.
Zatímco zákon závisí na vůli poslanců a senátorů, vytvoření orgánu na Ministerstvu financí, který by kontroloval tok unijních peněz z regionálních fondů, je podle Sobotky otázkou jednoho týdne.
Evropská unie vyčlenila pro regionální rozvoj v deseti nových členských zemích pro období 2004 - 2006 1,29 miliardy eur. Česko by mělo dostat 115 miliónů hlavně pro sociální účely. Kraje si ale musejí připravit projekty, najít spolufinancování a musejí projít sítem výběrových řízení, aby peníze skutečně dostaly.
Dalších 750 miliónů eur dostane Česko ve stejném období na rozvoj dopravní infrastruktury a životní prostředí. Čerpání peněz z těchto fondů podléhá stejným pravidlům.
Evropská komise ve zprávě tvrdí, že Česko navzdory zlepšením stále nemá dostatečnou administrativu. Pro řízení programů rozvojové pomoci prý bude nutné přijmout 2361 lidí.
"V Česku existuje tendence komplikovat procedury. České úřady by je měly zjednodušit, jinak hrozí zpožďování při přijímání peněz," uvádí ve zprávě Evropská komise.
Česko musí vedle administrativy a legislativy pro přijímání peněz, doladit ještě další věci, aby splnilo podmínky pro členství v Evropské unii. Zatím se nepodařilo přijmout zákon o vzájemném uznávání diplomů, což je nutné pro zaměstnávání českých specialistů v Evropské unii. Veterinární správa také musí prověřit zpracovatele masa, zda splňují hygienické normy. Některé masné provozy se asi zavřou.
"Evropská komise může využít ochranné mechanismy, včetně sankcí, pokud Česko své závazky nesplní. Česko má stále čas napravit některé nedostatky, ale moc ho už nezbývá," říká český velvyslanec při EU Pavel Telička.
Evropská komise provede rekapitulaci splněných závazků deseti budoucích členských zemí unie 5. listopadu, kdy také zveřejní poslední pravidelnou zprávu.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08