Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 26.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Brusel: Česko nebude v EU čistým plátcem

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 14.7.2003
V politických kruzích se rozvinula diskuse, zda revidované statistické údaje o českém hrubém domácím produktu změní výši částky, kterou příští rok ČR odvede do rozpočtu Evropské unie. Někteří opoziční politici dokonce obviňují vládu, že o této možnosti neinformovala před referendem, a znovu začali naznačovat, že Praha bude možná do Bruselu platit víc, než z něj dostane.

V politických kruzích se rozvinula diskuse, zda revidované statistické údaje o českém hrubém domácím produktu změní výši částky, kterou příští rok ČR odvede do rozpočtu Evropské unie. Někteří opoziční politici dokonce obviňují vládu, že o této možnosti neinformovala před referendem, a znovu začali naznačovat, že Praha bude možná do Bruselu platit víc, než z něj dostane.

"Politici by ale měli vědět, že příspěvek členského státu nikdy není stanoven absolutní částkou. Že vždy jde především o určité procento z hrubého domácího produktu," reagoval na otázku Práva zdroj z EU. Zdůraznil také, že určitá orientační suma se sice při plánování rozpočtových příjmů a výdajů uvádí, ale nikdy nemůže být přesná. "Nikdo například nemůže dnes přesně vědět, jak vysoký HDP se v Česku vytvoří v roce 2004, natož o rok později, a tudíž jakou hodnotu bude mít jedno procento HDP, které členské státy Unii odvádějí," dodal.

Závazky ze summitu v Kodani jsou platné

Jedinou jistotou je to, že Česko bude z unijního rozpočtu dostávat víc, než do něj odvede. "Evropská unie bude každopádně dodržovat závazek z Kodaně schválený na nejvyšší politické úrovni, že ČR bude v Unii od samého počátku čistým příjemcem, nikoliv plátcem," potvrdil Právu už poněkolikáté velvyslanec Evropské komise v ČR Ramiro Cibrián. Zdůraznila to i letos koncem května eurokomisařka pro rozpočet Michele Schreyerová, když přijela informovat premiéra Vladimíra Špidlu, že Evropská komise zpřesnila svůj odhad výše českého příspěvku. "ČR díky různým rozpočtovým faktorům zaplatí do společné pokladny EU v roce 2004 o zhruba 3 miliardy méně, než bylo stanoveno na summitu v Kodani," informovala i novináře. Česko mělo podle kodaňských údajů v roce 2004 odvést do rozpočtu EU zhruba 623 miliónů eur (asi 19,3 miliardy korun) a měla z něj čerpat 801 milión eur (asi 24,8 miliardy korun).

Odvody závisejí na řadě faktorů

Čistý příjem pro ČR měl tedy být 5,5 miliardy korun. Po novém odhadu, v němž sehrál roli kurs koruny vůči euru, se čistý finanční příjem Česka z EU měl v roce 2004 zvýšit na téměř 9 miliard korun. Ještě méně kategoricky se dá předem stanovit absolutní částka odvodů. Tvoří ji totiž procento HDP daného roku, výše vybraných cel z dovozu z mimounijních zemí, výše vybrané daně z přidané hodnoty apod. Jestliže statistický úřad mění odhad výše HDP na příští rok, absolutní částka, kterou Praha do Bruselu odvede, se logicky změní také. A to jak směrem nahoru, tak směrem dolů. Vždy ale musí jít o ono stanovené procento. Relativně konečná čísla na rok 2004 stanoví Komise ostatně až koncem letošního roku. A i pak se příspěvek může ještě změnit podle skutečných ekonomických výsledků, které budou známy až po závěrečném účtu za rok 2004. Výše příjmů závisí na tom, jak která země dokáže připravit konkrétní projekty. Ale i tady se dohodnuté částky mění. Unie revalorizuje plánované částky podle pohybu cen, a tak například už nyní je známo, že Česko v letech 2004 až 2006 má šanci čerpat z unijních fondů o 303 milióny eur (cca 9,5 miliardy korun) více, než bylo plánováno. Potvrdil to nedávno mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Petr Dimun. Dosavadní odhad byl totiž v cenách roku 1999, které od té doby stouply.

Předpokládaný odvod Předpokládaný příjem
2004 2004

dohoda z Kodaně asi 19,3 miliardy Kč asi 24,8 miliardy Kč
odhad EK květen asi 16,2 miliardy Kč asi 24,8 miliardy Kč
odhad ČSÚ červen asi 17,7 miliardy Kč asi 24,8 miliardy Kč

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08