Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 29.března 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Zástupce do parlamentu budeme volit v červnu příštího roku

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 8.7.2003
Měsíc po květnovém vstupu do Evropské unie v příštím roce půjdeme volit poslance do Evropského parlamentu. Na předvolební kampaň se chystají i neparlamentní strany a hnutí. Návštěvy volebních místností jsou už téměř každoroční tradici. Po loňských parlamentních, senátních a komunálních volbách a po letošním referendu nás příští rok čekají volby do Evropského parlamentu a v některých volebních okrscích i volby do Senátu. Ty evropské jsou nicméně našimi prvními a proběhnout by měly měsíc po našem vstupu do Evropské unie, tedy v červnu příštího roku.

Platy budou pro Čechy lukrativní

- poslanec EP pobírá v současné době plat v eurech v takové výši, jaká přísluší poslancům v zemi, kterou zastupují

- například Italové berou 11 779 eur, Španělé však jen 2540 eur

- český zástupce by tedy pobíral asi 1550 eur (asi 50 tisíc korun)

- Evropský parlament však už schválil rezoluci, podle níž by se platy sjednotily na 8500 eur měsíčně

- zástupce České republiky by pak pobíral v přepočtu asi 272 tisíc korun měsíčně

Návštěvy volebních místností jsou už téměř každoroční tradici. Po loňských parlamentních, senátních a komunálních volbách a po letošním referendu nás příští rok čekají volby do Evropského parlamentu a v některých volebních okrscích i volby do Senátu. Ty evropské jsou nicméně našimi prvními a proběhnout by měly měsíc po našem vstupu do Evropské unie, tedy v červnu příštího roku.

"Zákon o volbách do Evropského parlamentu už byl schválen a v podstatě kopíruje zákon o poslanecké sněmovně," potvrdil stínový ministr zahraničí ODS Jan Zahradil. Kandidovat tak budou moci všechny registrované politické strany a hnutí včetně neparlamentních. Volit budeme 24 evropských poslanců - přesně tolik jich na naši republiku připadá.

" Vše bude stejné jako při volbách do sněmovny, jen s tím rozdílem, že hlasy se nebudou sčítat za jednotlivé volební okrsky, jak jsme zvyklí, ale jen za jeden. A tím je celá republika. Z toho pramení, že každá strana postaví jen jednu jedinou čtyřiadvacetičlennou kandidátku," uvedl Zahradil. V praxi tak platí i pětiprocentní hranice zisku volebních hlasů pro dosažení některého z křesel v Evropském parlamentu.

Už nyní je jasné, že se do EP skutečně pokusí vstoupit i strany, které nemají ve sněmovně ani v Senátu zastoupení. Své zástupce tak chtějí dostat do Evropy čeští Zelení, kteří mohou počítat s podporou svých evropských kolegů. Zatím nicméně hodlají jednat o společné koaliční kandidátce s dalšími neúspěšnými stranami z loňských parlamentních voleb. Stejně postupují i Evropští demokraté Jana Kasla. Ti například koketují s Cestou změny, kterou ztělesňuje Monika Pajerová. Ovšem tahákem neparlamentních stran mají být tak jako loni tzv. nezávislí kandidáti.

I v současných parlamentní stranách už s různou intenzitou probíhají diskuse o možných kandidátech. V KDU-ČSL se mluví o poslancích Jiřím Karasovi či Vilému Holáňovi, v KSČM o Miloslavu Ransdorfovi. Jasno zatím nemá žádná strana, a tak i jméno Ivana Pilipa jako kandidáta US-DEU je jen spekulací.

"Kandidát ODS musí mít jazykové vybavení, schopnost reprezentovat nejen svou stranu ale i Česko, a samozřejmě očekáváme nějaký všeobecný politický rozhled a orientaci v zahraniční politice," míní stínový ministr zahraničí Zahradil.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08