Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 19.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Jihočeši možná vyšlou své zástupce do Bruselu

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 24.6.2003
Jihočeský kraj možná vyšle po vzoru Košického samosprávného kraje svého zástupce do Bruselu. Vyplynulo to po čtvrtečním jednání hejtmana Jana Zahradníka (ODS) s předsedou košického kraje Rudolfem Bauerem. "Domnívám se, že rozhodnutí košického kraje zřídit vlastní kancelář v Bruselu pro navázání rychlejších a intenzívnějších kontaktů s Evropskou unií může být pro Jihočeský kraj inspirativní. Jsem přesvědčen o tom, že kraj se bude muset v nejkratší době rozhodnout, zda vyšle do Bruselu svého stálého zástupce," řekl po jednání s košickými partnery hejtman.

Jihočeský kraj možná vyšle po vzoru Košického samosprávného kraje svého zástupce do Bruselu. Vyplynulo to po čtvrtečním jednání hejtmana Jana Zahradníka (ODS) s předsedou košického kraje Rudolfem Bauerem.

"Domnívám se, že rozhodnutí košického kraje zřídit vlastní kancelář v Bruselu pro navázání rychlejších a intenzívnějších kontaktů s Evropskou unií může být pro Jihočeský kraj inspirativní. Jsem přesvědčen o tom, že kraj se bude muset v nejkratší době rozhodnout, zda vyšle do Bruselu svého stálého zástupce, který by na místě prosazoval zájmy kraje a zároveň byl přímých prostředníkem pro sdělení řady důležitých informací z Evropské unie," řekl po jednání s košickými partnery hejtman. Kancelář Košického samosprávného kraje by měla v Bruselu začít fungovat již během dvou měsíců a její roční náklady se budou pohybovat v rozmezí 3-4 miliónů slovenských korun. "Podařilo se nám sdružit finanční prostředky s obchodní komorou, univerzitami i soukromými firmami, kterým zase kancelář poskytne exkluzívní informační servis," konstatoval Bauer. Současně připomněl, že rozpočet Košického samosprávného kraje, který má 740 tisíc obyvatel a rozlohou je proti Jihočeskému kraji poloviční, činí zhruba 2 miliardy slovenských korun, přičemž polovinu tvoří platy učitelů. Chystaná daňová reforma ve svém nynějším návrhu počítá nejen se zavedením 19procentní rovné daně pro fyzické i právnické osoby, ale i s možností jejího navýšení o 5procentní daně krajové. Představitelé obou krajů se shodli na tom, že jak v ČR, tak i na Slovensku nelze při současných systémech financování hovořit o samosprávnosti krajů a změna je nutná.


Novela zákona je pastí

"Českou vládou navržená novela zákona o rozpočtovém určení daní sice pro kraje počítá s 10,36 procenta ze sdílených daní, avšak ve svém důsledku je pro ně pastí, neboť v přepočtu na reálná čísla by kraje nebyly schopny zabezpečit kompetence na ně přenesené, ani povinnosti, které mají ke zřizovaným organizacím," zdůraznil v debatě se slovenským partnerem Zahradník. Připomněl rovněž, že návrh podle jeho názoru skrývá naprosté podhodnocení investic i provozních nákladů. "Zatímco v letošním roce má náš kraj pro investiční akce na silnicích II. a III. třídy celkem 450 miliónů korun, při schválení návrhu zákona bychom měli k dispozici zhruba 180 miliónů korun ročně. Znamená to, že by se nám zřejmě ani nepodařilo dokončit ty akce, které jsme letos zahájili. Pro školství by na náš kraj vyšlo 57 miliónů, přičemž jen roční odpisy škol činí 150 miliónů, z čehož jasně vyplývá, že by tato částka nestačila ani na reprodukci majetku. Obdobná situace je ve zdravotnictví, kde nám stát navíc předal nemocnice s nesmírnými dluhy," vyjmenoval negativa novely zákona Zahradník. Za zásadní problém v provozních nákladech označil skutečnost, že stát s vědomím budoucího předání řady organizací krajům už v roce 2002 výrazně snížil jejich provozní náklady a tento stav vzal jako základ pro letošní rok. "Úsporný režim, který tak bylo nutné přijmout, však směřuje jen k jejich přežití a setrvání v tomto trendu by některé organizace existenčně ohrozilo," vysvětlil jihočeský hejtman.

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08