Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 19.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



MZe počítá se schválením SZIF jako platební agentury

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 17.10.2002
MZe počítá se schválením SZIF jako platební agentury Ministerstvo zemědělství počítá s tím, že Evropská unie v příštím roce schválí Státní zemědělský intervenční fond jako platební agenturu pro intervenční operace a obchodní mechanismy společné zemědělské politiky EU. Vyplývá to z analýzy MZe k letošní hodnotící zprávě Evropské komise. EK uvedla, že SZIF nemá v současnosti zcela podobu intervenčních agentur EU a musí být zdokonalen. Dokončit se musí i administrativní struktury pro zavádění obchodních mechanismů unie.

MZe počítá se schválením SZIF jako platební agentury

Ministerstvo zemědělství počítá s tím, že Evropská unie v příštím roce schválí Státní zemědělský intervenční fond jako platební agenturu pro intervenční operace a obchodní mechanismy společné zemědělské politiky EU. Vyplývá to z analýzy MZe k letošní hodnotící zprávě Evropské komise. EK uvedla, že SZIF nemá v současnosti zcela podobu intervenčních agentur EU a musí být zdokonalen. Dokončit se musí i administrativní struktury pro zavádění obchodních mechanismů unie. Novelu zákona o SZIF, která má fondu v budoucnu umožnit fungovat podle předpisů EU, projednává nyní Poslanecká sněmovna.

SZIF bude platební agenturou, která bude administrativně zajišťovat zejména 22 společných organizací trhu, řídit intervenční opatření a poskytování vývozních subvencí. Na starosti bude mít i systémy produkčních kvót. Agentura Sapard, která nyní spravuje stejnojmenný program předvstupní pomoci EU, by se do budoucna měla stát Agrární platební agenturou. Ta bude zajišťovat strukturální opatření, programy uplatňované v rámci horizontálního plánu rozvoje venkova, přímé platby a národní podpory. MZe přitom počítá s budoucím spojením obou institucí tak, aby vznikla jedna platební agentura pro ČR.

Zpráva EU také upozornila na to, že byly v Česku vytvořeny systémy produkčních kvót cukru a mléka, které je však třeba ještě doladit. U cukru MZe hodlá připravit novelu či zcela nové vládní nařízení, které vytvoří právní zázemí pro přechod na systém EU podle příslušného nařízení EU, které začne na území ČR platit dnem vstupu. U mléčných kvót platné nařízení vlády zasahuje kvótovým rokem i do období plánovaného členství ČR v unii. MZe předpokládá, že unie umožní rok 2003/2004 dokončit. Pokud to nepůjde, bude ČR připravena k převzetí systému unie již od ledna 2004.

Podle zprávy EU jsou ne všechny potravinářské provozy zpracovávající produkty živočišného původu plně v souladu s hygienickými požadavky EU a požadavky na ochranu veřejného zdraví. Podle MZe se tento problém týká 2928 podniků. Odhadovaná částka potřebná na modernizaci firem na zpracování živočišných produktů činí asi miliardu korun ročně do roku 2004.

AGRIS 17.10.2002

 


   [zobrazeno (25), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08