Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 čtvrtek 25.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Unie zvažuje zrušení vývozních dotací rolníkům

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 28.3.2003
Unie zvažuje zrušení vývozních dotací rolníkům Zemědělci v zemích Evropské unie mohou přijít o důležitý zdroj příjmů: vývozní dotace na agrární produkty. Vystoupil proti nim i Evropský účetní dvůr, který systém příspěvků podrobil podrobné analýze.

Unie zvažuje zrušení vývozních dotací rolníkům

Zemědělci v zemích Evropské unie mohou přijít o důležitý zdroj příjmů: vývozní dotace na agrární produkty. Vystoupil proti nim i Evropský účetní dvůr, který systém příspěvků podrobil podrobné analýze.

"Účetní dvůr doporučuje zásadní přehodnocení dotačních pravidel a zvážení jejich zrušení," zní závěr zprávy.

Podnětem k razantním opatřením by podle auditorů unie mělo být to, že "systém vývozních dotací je z hlediska jeho správy a kontroly komplikovaný, časově náročný a drahý".

To je způsobeno hlavně složitými předpisy, ve kterých se orientuje pouze několik odborníků, ale také tím, že provádění těchto norem se v jednotlivých státech výrazně liší.

Základním problémem je podle auditorů předfinancování, tedy vyplácení podpor ještě před samotným vývozem zboží. "Předfinancování dnes hraje úplně jinou roli, než předpokládali tvůrci systému spuštěného v roce 1969. Nyní namísto toho, aby ulehčil situaci vyvážejícím výrobcům, tak je využíván k zesílení kontrol nad vývozem hovězího masa a k umělému prodlužování exportních kvót pro obilí," uvádí dokument.

Značně nepřehledná je situace při dotování zpracovávaných komodit, například při mletí obilí na mouku nebo při výrobě masových konzerv. V této oblasti jsou podle auditorů kontrolní mechanismy "naprosto nedostatečné, a tudíž i nespolehlivé".

Předfinancování vývozu je důležitým prvkem celého systému. Pouze v roce 2000 bylo dopředu (nejvýše ale 240 dní před vlastním vývozem) vyplaceno 600 miliónů eur, což bylo jedenáct procent z částky určené na exportní dotace. Ta v uvedeném roce činila 5,5 miliardy eur.

Se závěry auditorů souhlasí komisař pro zemědělství Franz Fischler, který ve svém návrhu reformy společné zemědělské politiky počítá i s přepracováním dotační politiky. Jeho návrh, schválený Evropskou komisí tento měsíc, předpokládá snižování přímých zemědělských podpor, růst výkupních cen a přerušení závislosti dotací na objemu výroby. Uspořené prostředky by ale měly v zemědělství zůstat. Měly by být využity hlavně na podporu venkovského rozvoje a ekologická opatření.

Evropský účetní dvůr se svou zprávou připojil ke kritice Světové obchodní organizace (WTO) a Spojených států. Ty sjednocené Evropě již dlouho vyčítají ochranářská opatření a žádají jejich zrušení. "Agrární politika Evropské unie je jednou z nejvážnějších překážek liberalizace světového obchodu," uvádí nedávná zpráva WTO.

Unie již minulý měsíc v důvěrném dokumentu nabídla ústupky. Oznámila, že je připravena omezit vývozní dotace a snížit cla až o polovinu. S tímto návrhem souhlasily i jihoevropské země, jejichž produkce tvoří většinu agrárního vývozu celé patnáctky.

Hospodářské noviny 28.3.2003

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08