Velké potravinářské provozovny vyhovují požadavkům EU
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla šetření zatím v 752 provozech, které tvoří asi jedenáct procent z celkového počtu všech výrobců potravin neživočišného původu. Významné potravinářské provozy v ČR s malými výjimkami vyhovují hygienickým požadavkům Evropská unie. Oznámila to mluvčí inspekce Daniela Kolejková.
Inspektoři posuzovali 74 ukazatelů, které požadují příslušné vyhlášky. Každou provozovnu přitom zařadili do kategorie podle míry rizika. Pouze čtyři firmy z celkového počtu měly problémy s hygienou, zbylé vyhověly s menšími nebo minimálními nedostatky. Nejvíce potíží působí neodpovídající vybavení budov, například řešení umyvadel, toalet, stropní instalace, oken či stropů. "O hygienických podmínkách jsou čeští výrobci informováni už deset let," připomněla Kolejková. Inspekce však předpokládá, že střední a malé podniky při kontrole už tak dobře nedopadnou.
Splnění domácích požadavků je pro potravinářské výrobce zcela nezbytné, protože již zahrnuje standardy směrnic EU. Hygienická nezávadnost provozů souvisí s audity a certifikací a bude jednou ze základních podmínek činnosti na společném trhu i v maloobchodní síti. Příslušná vyhláška ministerstva zemědělství je pro existující výrobce účinná s datem vstupu České republiky do EU. Pro firmy, které zahájí provoz letos po 1. červenci, platí předpis okamžitě. Průzkumné šetření hygienických požadavků provede SZPI nyní i u středních a menších výrobců a o jeho výsledku bude veřejnost informovat.
AGRIS 20.3.2003