Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 19.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Platy v Česku se s EU srovnají za 50 let

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 17.3.2003
Platy v Česku se s EU srovnají za 50 let Třetí místo podle průměrných platů v zemích kandidujících na vstup do Evropské unie drží Česká republika. Úplného srovnání platů s Německem ovšem může tuzemsko dosáhnout až za padesát let. Česko si v porovnání výše platů s ostatními kandidátskými zeměmi nestojí tak špatně. Průměrná mzda se v loňském roce vyšplhala na 15 707 korun měsíčně. Přepočítáno běžným kursem na měnu eurozóny si tuzemští zaměstnanci vydělali zhruba 510 eur. Lépe jsou na tom jen Slovinci a Poláci. V sousedním Německu se průměrná mzda pohybovala na úrovni 2350 eur.

Platy v Česku se s EU srovnají za 50 let

Třetí místo podle průměrných platů v zemích kandidujících na vstup do Evropské unie drží Česká republika. Úplného srovnání platů s Německem ovšem může tuzemsko dosáhnout až za padesát let.

Česko si v porovnání výše platů s ostatními kandidátskými zeměmi nestojí tak špatně. Průměrná mzda se v loňském roce vyšplhala na 15 707 korun měsíčně. Přepočítáno běžným kursem na měnu eurozóny si tuzemští zaměstnanci vydělali zhruba 510 eur. Lépe jsou na tom jen Slovinci a Poláci. V sousedním Německu se průměrná mzda pohybovala na úrovni 2350 eur. ˝Z tohoto pohledu by mzdy v Česku dosahovaly 22 procent německého průměru, zatímco v roce 2001 jen 18 procent průměrné německé mzdy,˝ vysvětlil hlavní ekonom Patria Online David Marek. ˝To je významné především pro české turisty při dovolených v zahraničí,˝ dodal. Podle parity kupní síly - tedy podle toho, co si za svou mzdu může zaměstnanec na domácím trhu skutečně koupit - dosahuje průměrná mzda v Česku 45 procent průměru v Německu. Průměrná mzda v Německu tak dosahuje zhruba 34 700 korun. ˝Při vstupu Česka do Evropské unie bude tento poměr zhruba stejný. To se mění jen velmi pomalu a žádné skokové změny nenastanou,˝ odhadl analytik PPF Pavel Kohout. Úplné srovnání mezd v tuzemsku a Evropské unii tak podle ekonomů hned tak nenastane. ˝Pokud by se mzdy v Česku i EU odvíjely přesně s růstem produktivity práce a inflace, dosáhla by průměrná mzda v ČR sta procent průměrné mzdy v EU zhruba v polovině tohoto století,˝ shrnul David Marek.

Nejchudší sousedé jsou Slováci

Více než Češi si vydělají Slovinci a Poláci. Průměrná mzda ve Slovinsku se loni vyšplhala až na 235 436 tolarů - tedy 1042 eur. Velkou část růstu mezd - 9,7 procenta - ovšem spolkla inflace, která tam loni dosáhla 7,5 procenta. Země se tak drží podle parity kupní síly na úrovni 63 procent Německa. Dobře si stojí i Polsko s průměrnou mzdou 554 eur. ˝To řadí Polsko na druhé místo v žebříčku středoevropských zemí. Stejné pořadí má i při srovnání podle parity kupní síly, kdy průměrná polská mzda dosahuje 46 procent té německé,˝ srovnal David Marek. Naopak mezi nejchudší zaměstnance se řadí Slováci. Průměrný Slovák si vydělá jen 13 511 slovenských korun. Jeho životní úroveň je zhruba na 35 procentech životní úrovně průměrného Němce. ˝Těžší situaci na Slovensku dělá především nižší produktivita práce. Jejich kapitálová vybavenost je mnohem nižší - například jestli na jednoho německého dělníka připadne jeden perfektní stroj, na Slovensku to tak není a je tam daleko vyšší procento manuální práce. To se samozřejmě do platů a životní úrovně promítne,˝ zdůvodnila hlavní ekonomka Volksbank Markéta Šichtařová. Velký růst mezd loni zaznamenali i Maďaři - o 18,3 procenta. Reálně si Maďaři polepšili o 13,6 procenta. Průměrná mzda dosáhla 122 500 forintů tedy, zhruba 504 eur.

Průměrné platy v kandidátských zemích – průměrný plat (v EUR)

Německo 2350

Slovinsko 1042

Polsko 554

Česko 510

Maďarsko 504

Slovensko 317

Lidové noviny 17.3.2003

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08