Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 19.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Irové drží v ruce rozhodnutí o evropských reformách

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 15.10.2002
Irové drží v ruce rozhodnutí o evropských reformách Jen čtyři dny už zbývají irskému premiérovi k tomu, aby přesvědčil svou zemi o užitečnosti reformy evropských institucí. Před sobotním referendem o Smlouvě z Nice pozice proevropských sil posiluje, rozhodnuto ale zdaleka není. Irové hlasují již podruhé: Při prvním referendu v červnu 2001 smlouva neprošla. V sázce je přitom dost: V případě zamítavého výsledku referenda bude podle znalců významným způsobem zablokován celý proces evropského rozšíření. "Poslední průzkumy naznačují jistý posun ve prospěch rozšíření," komentovala stanice BBC studie z posledních dnů. Podle demografické společnosti Citygroup se vyjádřilo ve prospěch smlouvy 44 procent dotázaných. To byl výrazný posun oproti minulému šetření, kdy se vyjádřilo kladně pouze 29 procent respondentů. Výzkumníci hodnotí vzrůstající podporu opatrně. Autoři zprávy připomínají zejména fakt, že plných 27 procent Irů zůstává stále před sobotním hlasováním nerozhodnuto. Druhým důvodem k opatrnosti je potom skutečnost, že také před loňským referendem, které skončilo odmítnutím smlouvy, byla podpora téměř stejně vysoká.

Irové drží v ruce rozhodnutí o evropských reformách

Jen čtyři dny už zbývají irskému premiérovi k tomu, aby přesvědčil svou zemi o užitečnosti reformy evropských institucí.

Před sobotním referendem o Smlouvě z Nice pozice proevropských sil posiluje, rozhodnuto ale zdaleka není. Irové hlasují již podruhé: Při prvním referendu v červnu 2001 smlouva neprošla.

V sázce je přitom dost: V případě zamítavého výsledku referenda bude podle znalců významným způsobem zablokován celý proces evropského rozšíření.

"Poslední průzkumy naznačují jistý posun ve prospěch rozšíření," komentovala stanice BBC studie z posledních dnů.

Podle demografické společnosti Citygroup se vyjádřilo ve prospěch smlouvy 44 procent dotázaných. To byl výrazný posun oproti minulému šetření, kdy se vyjádřilo kladně pouze 29 procent respondentů.

Výzkumníci hodnotí vzrůstající podporu opatrně.

Autoři zprávy připomínají zejména fakt, že plných 27 procent Irů zůstává stále před sobotním hlasováním nerozhodnuto. Druhým důvodem k opatrnosti je potom skutečnost, že také před loňským referendem, které skončilo odmítnutím smlouvy, byla podpora téměř stejně vysoká.

O narůstající podpoře tábora příznivců smlouvy vypověděl rovněž průzkum listu Sunday Independent. Podle této studie by zvítězili 19. října v poměru dvě ku třem.

"Doufám, že se tyto prognózy naplní," reagoval britský premiér Bertie Ahern. Tato anketa, která zahrnula 1100 dotázaných, přitom proběhla ještě předtím, než deník Irish Times informoval o účasti šéfa odpůrců smlouvy Justina Barreta na srazu militantní německé ultrapravice.

"Když vezmeme v úvahu nerozhodnuté voliče, můžeme předpokládat, že Irové budou hlasovat v poměru 60 ku 40 ve prospěch Nice," citoval mínění expertů Sunday Independent.

Irský premiér Ahern se snaží příznivých zpráv využít.

Vyzval Iry k účasti na referendu a prohlásil, že pevně věří ve vítězství proevropských sil. "Jedná se o velmi důležité hlasování nejen pro Irsko," prohlásil Ahern. "Je to velmi důležité hlasování i pro Evropu, je to velmi důležité i pro celý proces rozšíření," zdůraznil.

Odborníci se shodují, že opakování loňského zamítavého výsledku by znamenalo těžce představitelný chaos pro evropské instituce a jejich reformu.

V takovém případě by zřejmě bylo nutné uvažovat o odkladu rozšíření o desítku kandidátských zemí včetně České republiky.

Brusel proto naléhá na Iry, aby smlouvu schválili. Komisař pro rozšíření Günter Verheugen uvedl, že věří v úspěch hlasování. "Bylo mi řečeno, že irské sázkové kanceláře přijímají sázky na kladný výsledek v poměru devět ku čtyřem," uvedl Verheugen. "A sázkové kanceláře jsou důvěryhodnější než průzkumy."

Hospodářské noviny 15.10.2002

 


   [zobrazeno (53), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08