Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 středa 24.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Staronová Schüsselova koalice slibuje podporu rozšíření EU

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 3.3.2003
Staronová Schüsselova koalice slibuje podporu rozšíření EU Obnovená koalice lidovců a svobodných bude křehčí než její první vydání, její vztahy s dalšími zeměmi Evropské unie už ale nebude na začátku provázet podobný konflikt jako před třemi lety. Nejdůležitější změnou ve srovnání s předchozím spojenectvím Rakouské lidové strany (ÖVP) s formací, jíž se vytýkají krajně pravicové postoje a kterou stále významně ovlivňuje její neformální vůdce, korutanský hejtman Jörg Haider, je poměr sil mezi členy koalice.

Staronová Schüsselova koalice slibuje podporu rozšíření EU

Obnovená koalice lidovců a svobodných bude křehčí než její první vydání, její vztahy s dalšími zeměmi Evropské unie už ale nebude na začátku provázet podobný konflikt jako před třemi lety.

Nejdůležitější změnou ve srovnání s předchozím spojenectvím Rakouské lidové strany (ÖVP) s formací, jíž se vytýkají krajně pravicové postoje a kterou stále významně ovlivňuje její neformální vůdce, korutanský hejtman Jörg Haider, je poměr sil mezi členy koalice.

Haiderovská strana svobodných (FPÖ) v loňských listopadových předčasných parlamentních volbách přišla ve srovnání s předešlým měřením sil o skoro dvě třetiny hlasů. V novém vládním kabinetu již nemá resorty obrany a financí.

Změna poměru sil umožnila kancléřovi Wolfgangovi Schüsselovi prosadit do vládního programu bezpodmínečnou podporu rozšíření Evropské unie o nové členy ze střední a východní Evropy.

Posílená evropská orientace vedla lucemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera z názoru, že znovuoživení "černo-modré" koalice se sice v hlavních městech členů unie setká se "širokým nepochopením", ale že nevzbudí "masivní odmítnutí" jako před třemi lety.

Není zřejmé, zda se menší vliv svobodných projeví v zahraniční politice. FPÖ v minulosti iniciovala uspořádání lidového hlasování o Temelínu a kvůli otázce Benešových dekretů dokonce hrozila vetovat vstup ČR do Evropské unie.

Komisař Evropské unie, Rakušan Franz Fischler ve včerejším vydání pořadu televizní stanice ÖRF "Pressestunde" uvedl, že Schüsselova vláda co se týče dekretů "má a může" od Prahy požadovat "politický signál" a prohlášení podobné tomu, na jakém se Praha dohodla s Berlínem, označil za minimum.

Oslabené postavení haiderovců se může stát zdrojem nestability obnovené koalice, jelikož absence pouhých šesti poslanců se může stát příčinou nepřijetí některého zákona. Korutanský hejtman Haider již napadl chystaná "nová daňová břemena", čímž dal najevo, že nehodlá dodržet svůj předchozí slib, že nebude zasahovat do politického života ve Vídni.

Hospodářské noviny 3.3.2003

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08