Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 středa 17.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Dražší potraviny v unii? Jen některé

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 26.2.2003
Dražší potraviny v unii? Jen některé Zavedením dovozního cla po vstupu do EU vzrostou také ceny ovoce a ryb. Až o třicet procent vzrostou podle odhadů odborníků ceny některých potravin po vstupu Česka do Evropské unie - nebude to však ze dne na den a zdražení se dotkne jen některého zboží. "S tímto zdražením počítáme během pěti let. Může se týkat například pečiva, hovězího masa, cukrovinek nebo piva," předpokládá prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík. Ceny výše uvedeného zboží nejvýrazněji zaostávají za úrovní v unii. Očekávaný růst kupní síly v tuzemsku proto podle Camplíka umožní právě jeho producentům zvýšit cenu. "Zdražovat se chystáme stejně jako konkurence, čili postupně jen o několik procent," potvrzuje Stanislav Bernard, spolumajitel stejnojmenného pivovaru. "Na trhu je velká konkurence a cítíme i tlak obchodních řetězců, takže ceny můžeme zdvihat jen pomalu," dodává také ředitel pekáren Odkolek Ivan Flek. Z porovnání spotřebitelských cen potravin v Česku a Německu vyplývá, že například chléb byl loni u západních sousedů dvaapůlkrát dražší, zatímco drůbež a mléko jen o deset či dvacet procent. Ministerstvo zemědělství upozorňuje také na to, že ceny citrónů, pomerančů či mořských ryb mohou po vstupu do unie stoupnout kvůli zavedení dovozního cla z třetích zemí. "Teď clo neplatíme, dvacetiprocentní celní přirážku bychom do cen promítnout museli," říká za dovozce ryb Michal Skála z firmy Findus.

Dražší potraviny v unii? Jen některé

Zavedením dovozního cla po vstupu do EU vzrostou také ceny ovoce a ryb.

Až o třicet procent vzrostou podle odhadů odborníků ceny některých potravin po vstupu Česka do Evropské unie - nebude to však ze dne na den a zdražení se dotkne jen některého zboží.

"S tímto zdražením počítáme během pěti let. Může se týkat například pečiva, hovězího masa, cukrovinek nebo piva," předpokládá prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík.

Ceny výše uvedeného zboží nejvýrazněji zaostávají za úrovní v unii. Očekávaný růst kupní síly v tuzemsku proto podle Camplíka umožní právě jeho producentům zvýšit cenu.

"Zdražovat se chystáme stejně jako konkurence, čili postupně jen o několik procent," potvrzuje Stanislav Bernard, spolumajitel stejnojmenného pivovaru.

"Na trhu je velká konkurence a cítíme i tlak obchodních řetězců, takže ceny můžeme zdvihat jen pomalu," dodává také ředitel pekáren Odkolek Ivan Flek.

Z porovnání spotřebitelských cen potravin v Česku a Německu vyplývá, že například chléb byl loni u západních sousedů dvaapůlkrát dražší, zatímco drůbež a mléko jen o deset či dvacet procent.

Ministerstvo zemědělství upozorňuje také na to, že ceny citrónů, pomerančů či mořských ryb mohou po vstupu do unie stoupnout kvůli zavedení dovozního cla z třetích zemí. "Teď clo neplatíme, dvacetiprocentní celní přirážku bychom do cen promítnout museli," říká za dovozce ryb Michal Skála z firmy Findus.

Potravinářská komora počítá, že ceny potravin porostou po vstupu do unie v průměru okolo pěti procent ročně.

Vstup Česka do Evropské unie by neměl přinést žádný výrazný vzestup cen domácího zboží ani služeb. Česká národní banka i analytici a obchodníci zastávají tento názor navzdory tomu, že cenová hladina v Česku je oproti průměru v unii zhruba poloviční.

"Nenastane dramatické zvýšení cen ani skokové vyrovnání cen k průměru v unii," řekla včera členka bankovní rady České národní banky Michaela Erbenová.

Dočasné zrychlení inflace až o 2,5 procentního bodu způsobí podle ní pouze připravované daňové změny, které je nutné provést před vstupem do EU. Budou se zvyšovat spotřební daně - letos zřejmě u tabáku a lihu, následně pak vzrostou ostatní spotřební daně a některé služby se přesunou do skupiny položek zatížených vyšší daní z přidané hodnoty. Dražší by tak měl být například alkohol a tabákové výrobky.

V některých regulovaných cenách, jako jsou elektřina a plyn, jsme se už nyní přiblížili průměru v unii. "Prostor k růstu je ale u cen nájemného," myslí si ekonom ČNB Tomáš Holub.

Podraží i další služby. "Lze očekávat, že se vstupem na jednotný trh si česká veřejnost uvědomí skutečnou hodnotu takových služeb, jako je školství, zdravotnictví, či bydlení, a budou muset akceptovat tlaky na přiblížení cen těchto služeb jejich skutečným tržním cenám," uvedl ekonom Newton Holding Vladimír Tomšík.

Ceny zboží v obchodech se ale příliš měnit nebudou - třeba elektroniku zdražení nečeká, podotkl ekonom Ivo Nejdl z Raiffeisenbank. Proti vzestupu cen bude působit to, že obchodníci s otevřením trhu a s novou konkurencí nebudou mít příliš velkou příležitost zdražovat.

Dalším argumentem proti očekávání vyšší inflace po vstupu do unie jsou zkušenosti ostatních států. Ve srovnatelných zemích, jako jsou Španělsko, Portugalsko či Řecko, se po vstupu ceny nezvýšily.

Navíc jsou ceny stejného zboží i na území unie stále značně odlišné. Například výše nájemného dosahuje v Irsku zhruba 141 procent průměru v eurozóně, naopak ale v Portugalsku jen 33 procent. Podobně by se dalo hovořit i o Coca Cole. Nejlevnější v eurozóně by měla být v Německu, nejdražší pak v Nizozemsku.

Drama neočekávají ekonomové ani v růstu cen zemědělských výrobků a potravin. Podle analytika společnosti Conseq Finance Petra Zahradníka ovšem nemůže donekonečna pokračovat současný trend, kdy potraviny zlevňují.

"V delším časovém horizontu se to jistě otočí, ceny začnou stoupat. Ale především silná konkurence v maloobchodu nedovolí radikální zdražení," vysvětluje Zahradník.

Potravinářská komora počítá s průměrným růstem cen potravin po vstupu do unie okolo pěti procent ročně.

"K zdražování může vést náš záměr zavést po vzoru unie určité normy kvality - za lepší přitom zboží bude zákazník samozřejmě muset zaplatit vyšší cenu. Ale spotřebitel bude mít stále na výběr, v supermarketech najde zároveň i levnější zboží pod takzvanými privátními značkami jednotlivých obchodních řetězců," říká prezident komory Jaroslav Camplík

Hospodářské noviny 26.2.2003

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08