Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 29.března 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Evropská unie není globalizační můrou

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 24.2.2003
Evropská unie není globalizační můrou Někteří občané v Evropské unii spatřují jednu z globalizačních můr. Prý potlačuje národní hrdost a vnucuje své postoje všem členům, prý se členstvím vzdáváme historie. Argumentují tím, že některé země ekonomicky velice vyspělé nechtějí v unii být - například Švýcarsko či Norsko. A Norové v referendu již dvakrát vstup odmítli, i když vše už bylo k jejich přijetí připraveno.

Evropská unie není globalizační můrou

Někteří občané v Evropské unii spatřují jednu z globalizačních můr. Prý potlačuje národní hrdost a vnucuje své postoje všem členům, prý se členstvím vzdáváme historie.

Argumentují tím, že některé země ekonomicky velice vyspělé nechtějí v unii být - například Švýcarsko či Norsko. A Norové v referendu již dvakrát vstup odmítli, i když vše už bylo k jejich přijetí připraveno.

Evropská unie nám údajně nutí myšlenku o jedné veliké Evropě. Jenže takhle jednoduché to není. Unie přece nikoho nevodí za ručičku. Všechny členské státy mají vlastní zájmy a snaží se je co nejrazantněji uplatnit. Vlivnější státy samozřejmě s větší ekonomickou silou. Je tedy povinností České republiky prosazovat a chránit svoji historii, zvyky, tradice, kulturu.

Evropa má nádherně pestré kultury. Různorodé tradice. Nic, co unie dělá, však tuto různorodost neohrožuje.

Nejdůležitější je, že unie nabízí každému členovi příležitost. A je jen na něm, jak ji využije. Jednotná Evropa totiž není možná. Mezi komponenty ovlivňující rozdíl mezi členskými zeměmi patří historický vývoj země, její geografická poloha, vývoj politického systému, převládající náboženství a podobně.

Zastánci národní identity proto nemusejí mít strach, že bychom všichni jedli stejné jídlo, poslouchali stejnou hudbu, mluvili stejným jazykem. Všichni se chceme odedávna lišit.

Záleží především na naší hrdosti, zda si uchováme veškeré dědictví po našich předcích. Jen my jsme odpovědni za náš život. Každý ho má takový, jaký si ho zařídí sám, a ne jak mu život zařídí politici.

Jako příklad by nám mohli sloužit Francouzi. Ti milují svoji zemi, svoji řeč. Má-li si Francouz vybrat mezi domácím nebo zahraničním výrobkem, neváhá ani chvilinku a bere domácí výrobek.

A co my? Děláme to taky tak? Přitom čím vším se my Češi můžeme pochlubit a nečiníme to. My, než abychom se chválili, se budeme vždycky hanit. To je ale špatně.

Alternativou k unii je velký počet národků a státečků, které sledují vlastní cíle, ale mají jen malý nebo žádný vliv ve světě ovládaném velkými a bohatými státy. Budou-li postupovat společně, mohou naopak získat sílu a vliv. Mohou vytvořit velmoc schopnou konkurovat USA. Ekonomické a obchodní vztahy jsou tak úzce propojeny, že vzestup ceny ropy by se nás dotkl, i kdybychom členy unie nebyli.

Evropská unie je ještě mladá. O podobný svazek se před ní nikdo v dlouhých evropských dějinách nepokusil. Není sice zdaleka dokonalá, ale zlepšuje se.

Autor je publicistou

Hospodářské noviny 24.2.2003

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08