Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 středa 24.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



EU seškrtá tisíce stran zákonů

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 12.2.2003
EU seškrtá tisíce stran zákonů Brusel slibuje od roku 2005 jednodušší a přehlednější legislativu. Srozumitelnější pro podniky i občany by měly být podle předsedy Evropské komise Romana Prodiho od roku 2005 právní normy Evropské unie. K zásadním škrtům v právních předpisech EU, které včera oficiálně ohlásil, ho přiměly četné stížnosti Západoevropanů i blížící se rozšíření Evropské unie.

EU seškrtá tisíce stran zákonů

Brusel slibuje od roku 2005 jednodušší a přehlednější legislativu.

Srozumitelnější pro podniky i občany by měly být podle předsedy Evropské komise Romana Prodiho od roku 2005 právní normy Evropské unie. K zásadním škrtům v právních předpisech EU, které včera oficiálně ohlásil, ho přiměly četné stížnosti Západoevropanů i blížící se rozšíření Evropské unie.

Už v příštích měsících chce Evropská komise ze seznamu právních norem vyškrtnout asi tisíc stran textu. V brzké době mají následovat další.

"Jsem přesvědčen, že do konce mého funkčního období odstraníme desetitisíce stránek překonaných právních předpisů," prohlásil včera Romano Prodi.

Bruselská administrativa tvrdí, že nepřeberné množství takzvané sekundární evropské legislativy, které dnes zabírá asi 97 tisíc stran textu, lze do roku 2005 zredukovat až o třetinu - na 30 tisíc oboustranně popsaných listů.

Výrazné zjednodušení předpisů EU komise slíbila už na summitu v portugalském Lisabonu v roce 2000. Patnáctka na něm oznámila, že udělá vše pro to, aby se Evropa do deseti let proměnila v oblast schopnou úspěšně konkurovat komukoliv na světě.

"Nová iniciativa je součástí lisabonské strategie," stojí v úterním prohlášení komisařů z Bruselu. Připravované změny podle nich sníží náklady firem, které si dnes kvůli záplavě směrnic, rozhodnutí a nařízení musí najímat specializované poradce.

Zároveň tvrdí, že na zeštíhlení legislativy vydělají i evropští občané. Jak? Ze zkompilovaných a zjednodušených textů bude mnohem jasnější, jak se v Evropské unii vládne, argumentuje komise. Občané legislativu rychleji najdou a snáze pochopí.

Jedním z příkladů, který komplikuje život řadě podniků, je nepřehledný systém vydávání povolení pro nejrůznější typy motorových vozidel. Jen tuto oblast v současnosti upravuje na 170 právních norem EU. V úředním oběžníku zabírají celkem 3500 stran.

První úpravy, během nichž evropští právní experti z acquis communitaire odstraní jeho přebytečné a neplatné části, spojí podobné nebo související normy, případně se pokusí text zjednodušit, se pravděpodobně soustředí jen na několik předem vytipovaných oblastí.

Podle zdrojů z Bruselu k prioritám patří zemědělství, zaměstnanost a sociální záležitosti, hospodářská soutěž, vnitřní trh a legislativa, která se týká daní a cel.

"Obsah právních norem se však v žádném případě měnit nebude," upozorňuje Evropská komise.

Na nápad radikálně seškrtat své právní předpisy Brusel mimo jiné přivedly přípravy, které předcházely největšímu rozšíření v dějinách EU. Především pak složité převádění evropské legislativy do národních právních řádů kandidátských zemí.

Úprava je podle něj důležitá i proto, že s východním rozšířením v unii výrazně vzroste počet úředních jazyků, do nichž normy budou překládat.

Hospodářské noviny 12.2.2003

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08