Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 19.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



EK chce kvůli rozšíření zvýšit výdaje na zaostalé regiony

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 31.1.2003
Evropská komise chce kvůli rozšíření zvýšit výdaje na zaostalé regiony Razantní nárůst výdajů na podporu zaostalých regionů bude pro Evropskou unii znamenat rozšíření o deset zemí včetně České republiky. Peníze z Bruselu by měly s výjimkou Prahy, Bratislavského kraje, Kypru a oblasti Közép-Magyarország v Maďarsku dostávat všechny regiony v nových členských státech.

Evropská komise chce kvůli rozšíření zvýšit výdaje na zaostalé regiony

Razantní nárůst výdajů na podporu zaostalých regionů bude pro Evropskou unii znamenat rozšíření o deset zemí včetně České republiky. Peníze z Bruselu by měly s výjimkou Prahy, Bratislavského kraje, Kypru a oblasti Közép-Magyarország v Maďarsku dostávat všechny regiony v nových členských státech.

Evropská komise proto navrhuje, aby se rozpočet unie na strukturální pomoc zvýšil v roce 2007 téměř o padesát procent.

"Čtvrtina obyvatel rozšířené unie bude žít v regionech s nízkými příjmy," připomněl včera komisař pro regionální politiku Michel Barnier. "A šedesát procent (těchto oblastí) se nachází na území budoucích členů unie."

Ve zprávě komise o ekonomické a sociální soudržnosti, kterou včera Barnier představil v Bruselu, stojí, že Evropská unie musí pro chudé oblasti po roce 2006 vyčlenit nejméně 0,45 procenta hrubého domácího produktu EU. Dnes má pro tyto účely k dispozici 0,32 procenta HDP, tedy 33 miliard eur. Počínaje rokem 2007 by tak členské státy regionům přidaly dalších 14 miliard eur ročně.

Definitivní návrh financování regionální politiky v letech 2007 až 2012, tedy v příštím rozpočtovém období, chce komise předložit koncem letošního roku. Nejpozději do konce roku 2006 s ním musí souhlasit členské země EU.

Teprve potom se rozhodne, které regiony unie zařadí mezi nejštědřeji dotované oblasti - do skupiny známé jako cíl 1. Patří sem všechny oblasti s nižším HDP, než je 75 procent průměrného hrubého domácího produktu unie.

Kdyby se seznam ekonomicky nejzaostalejších míst rozšířené EU sestavoval podle současné úrovně HDP, vypadlo by z něj osmnáct regionů, které dnes Brusel v rámci cíle 1 podporuje. "Čísla se ale vyvíjejí," upozornil Barnier s tím, že se za dva roky může leccos změnit. "Víme jen, že kritérium HDP (při posuzování zaostalosti regionů) je a zůstane kritériem správným."

Podpora po roce 2006 se bude vypočítávat podle růstu regionálních ekonomik v letech 2001 až 2003.

Z Barnierovy zprávy vyplývá, že výrazně méně peněz z evropské pokladny dostanou například východoněmecké spolkové země, tedy bývalá NDR. Současnou strukturální pomoc budou v Německu počínaje rokem 2007 zřejmě pobírat jen regiony Dessau a Chemnitz. "Pro (zbylé) oblasti musíme najít nové, spravedlivé řešení," řekl komisař.

K návrhu Evropské komise mají výhrady nejen Němci, ale i Britové, Řekové, Italové, Španělé a Portugalci. Zajímá je především to, jak bude vypadat podpora regionů, které z cíle 1 kvůli rozšíření na východ vypadnou. Vláda v Berlíně navíc rozhodně trvá na tom, aby se výdaje na strukturální pomoc ekonomicky zaostalým oblastem nezvyšovaly.

Hospodářské noviny 31.1.2003

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08