Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 čtvrtek 25.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Potraviny po vstupu do EU nepodraží

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 11.10.2002
Potraviny po vstupu do EU nepodraží Podle Jaroslava Camplíka, prezidenta Potravinářské komory ČR, je při vyjednávání s EU nejdůležitější udržet nynější úroveň české zemědělské produkce a výrobní kvóty u klíčových komodit jako je mléko, cukr či maso minimálně na úrovni současné spotřeby. " Za těchto podmínek se žádný skok v cenách potravin po vstupu do EU konat nebude”, prohlásil Camplík.

Potraviny po vstupu do EU nepodraží

Podle Jaroslava Camplíka, prezidenta Potravinářské komory ČR, je při vyjednávání s EU nejdůležitější udržet nynější úroveň české zemědělské produkce a výrobní kvóty u klíčových komodit jako je mléko, cukr či maso minimálně na úrovni současné spotřeby. " Za těchto podmínek se žádný skok v cenách potravin po vstupu do EU konat nebude”, prohlásil Camplík.

Mezi cenou potravin a výší přímých plateb požadovaných českými zemědělci není podle něho žádná souvislost. "Tvrdit cokoliv jiného znamená strašit spotřebitele, ” pokračoval prezident PK ČR. Reagoval tak na prohlášení některých představitelů Agrární komory, kteří označují vstup do EU za pohromu českého zemědělství. " Samozřejmě se domníváme, že čeští zemědělci by měli podnikat za stejných podmínek jako jejich západoevropští konkurenti”, dodal Camplík.

Prioritou po vstupu bude podle českých potravinářů obhájit domácí trh v ostré konkurenci zahraničních dodavatelů. " Náš trh je již nyní nejméně chráněný v Evropě, proto se změny neobáváme,” uvedl prezident PK ČR. Na podporu prodeje potravin českého původu navrhne Potravinářská komora vládě ČR zřízení Marketingové agentury. Opírá se přitom o zkušenosti zemí jako je Rakousko či Finsko, kde se podíl domácích potravin na místním trhu pohybuje kolem osmdesáti procent.

Podle Rudolfa Jánského, náměstka ministra zemědělství, by neměly povodně ani letošní neúroda zbrzdit restrukturalizaci potravinářského průmyslu ve finiši před vstupem do EU. Vyčíslený objem škod z povodní dosáhl 1,143 miliardy korun. " K odstranění přímých škod nabídneme podnikatelům zvýhodněné úvěry, daňové odpisy při poškození výrobních zásob, případně nevratnou pomoc určenou především pro malé a střední podniky.

Představitelé Potravinářské komory věří, že nová slovenská vláda přikročí k rychlejšímu odstraňování překážek vzájemného obchodu. To se týká chystané dohody o vzájemném uznávání laboratorních zkoušek potravin, odstranění množstevních omezení obchodu potravinami či zvyšování propustnosti hranic. PK ČR zároveň varuje před pokusy reagovat na kurzovní rozdíl mezi českou a slovenskou korunou, které nyní zvýhodňují dovozy ze Slovenska, netržními zásahy na české straně.

AGRIS 11.10.2002

 


   [zobrazeno (51), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08