Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 čtvrtek 25.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Unie není jen armádou byrokratů

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 21.1.2003
Unie není jen armádou byrokratů Je jich mnoho, mají vysoké příjmy, ale přesto čekají na prezent, v práci si vyřizují soukromé záležitosti, a když mají náhodou něco udělat, tak to trvá několik měsíců, někdy i let. Tak nějak pracuje podvědomí nás občanů o úřednících. A co teprve až budeme v Evropské unii! To si budeme muset jezdit pro razítka až do Bruselu!

Unie není jen armádou byrokratů

Je jich mnoho, mají vysoké příjmy, ale přesto čekají na prezent, v práci si vyřizují soukromé záležitosti, a když mají náhodou něco udělat, tak to trvá několik měsíců, někdy i let. Tak nějak pracuje podvědomí nás občanů o úřednících. A co teprve až budeme v Evropské unii! To si budeme muset jezdit pro razítka až do Bruselu!

Evropskou unii, ale ani Českou republiku však neřídí byrokraté. Zároveň jich bohužel v některých institucích pracuje opravdu mnoho. Všichni víme, že řízení mají u nás v rukou politikové.

A v Evropské unii? Tam je to naprosto stejné. Obecná kritika úředníků tedy není na místě. Kolikrát samotní úředníci ví, že jejich postup je zdlouhavý a nesmyslný. Musí ale jednat dle vydaných nařízení. Domnívám se, že drtivá většina úředníků, kteří pracují v institucích Evropské unie, je pevnými zastánci její další a významné demokratizace a zvyšující se pružnosti. Ale nezáleží na nich.

O vydaných zákonech, nařízeních či směrnicích vždy rozhodovali a dosud rozhodují politikové. Proto se snaží politikové v Evropské unii delegovat některá rozhodnutí na co nejnižší složky, které mají k občanovi blíž a rozumí lépe jeho problémům. U nás je něčím podobným přenesení působnosti na městské či obecní úřady.

Bruselští úředníci kritizují českou státní správu za její chabý výkon, neefektivitu práce, strnulost a neznalost cizích jazyků. Právem. Čeští úředníci se brání, že k výkonu funkce znalost cizího jazyka nezbytně nepotřebují. Navíc prý jsou silně pracovně vytíženi.

Evropský úředník není český úředník. V Evropské unii má určité postavení a prestiž. Je váženým občanem s jistými právy a privilegii. Na druhou stranu se jím nemůže stát každý. Je nutné prokázat orientaci v evropském právu, znalost minimálně dvou z jedenácti úředních jazyků Evropské unie a odbornou připravenost.

Služba ve veřejném sektoru je tedy náročná. Ale také finančně lákavá. Proto mnoho mladých absolventů vysokých škol nachází práci v evropských institucích. A u nás? Když je někdo opravdu schopný, tak v žádném případě nehledá uplatnění ve veřejném sektoru.

Administrativní záležitosti Evropské unie zajišťuje komise skládající se z dvaceti členů. Ti mají k dispozici štáb asi 16 tisíc pracovníků. Jejím hlavním úkolem je realizovat opatření, na nichž se politikové, tedy Rada ministrů a Evropský parlament, dohodnou. Komisaři stojí v čele jednotlivých generálních ředitelství, která odpovídají za jednotlivé oblasti politiky.

I když si mnozí představují Evropskou unii jako armádu všemocných byrokratů, celou unii ve skutečnosti řídí méně lidí než mnohá evropská města. Veškeré administrativní výdaje evropských institucí od Parlamentu až po Soudní dvůr spolknou zhruba pět procent rozpočtu EU.

"Bruselská byrokracie" je tedy malá. Připočteme-li totiž všechny ostatní evropské orgány, dosahuje celkový počet zaměstnanců zhruba 20 tisíc osob na 374 miliónů obyvatel EU. To v národním měřítku na sto osob připadají zhruba tři pracovníci státní služby.

Věřím, že vstupem do unie se snad začnou i u nás prosazovat kreativní úředníci s evropským pohledem, zbaveni úzkoprsosti a vybaveni mnohem vyššími pravomocemi a možnostmi než doposud.

Hospodářské noviny 21.1.2003

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08