Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 29.března 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Vinaři se strachují o své přežití v Evropské unii

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 17.1.2003
Vinaři se strachují o své přežití v Evropské unii Jihomoravští vinaři skřípou zuby. Vzteky i zklamáním. Vládní vyjednavači pro ně totiž před vstupem do Evropské unie vyjednali podmínky, za kterých budou mnozí z nich bojovat o holé přežití. "Práce našich vyjednavačů, přes jejich veškerou snahu, nedopadla dobře.

Vinaři se strachují o své přežití v Evropské unii

Jihomoravští vinaři skřípou zuby. Vzteky i zklamáním. Vládní vyjednavači pro ně totiž před vstupem do Evropské unie vyjednali podmínky, za kterých budou mnozí z nich bojovat o holé přežití. "Práce našich vyjednavačů, přes jejich veškerou snahu, nedopadla dobře. Evropská komise je postavila před hotové podmínky, které jsou pro zdejší vinaře rozhodně nevýhodné," konstatoval Jan Hajda, předseda Agrární komory na Břeclavsku a předseda Zemědělského družstva v Sedleci, vyrábějícího špičková vína. Nevýhodné je především zařazení zdejších vinařů do takzvané zóny B. V ní jsou totiž i státy, jako například Rakousko či část Francie, které leží na jih od Česka. Doba slunečního svitu, jedna z nejdůležitějších podmínek kvalitních hroznů s vysokou cukernatostí, je tam delší. Zóna B pro vinaře mimo jiné znamená, že víno, které budou chtít prodat jako odrůdové, tedy kvalitnější, a tím pádem i dražší, bude muset mít vyšší cukernatost než dosud. "Aby víno mohlo být označeno jako odrůdové, bude muset mít cukernatost minimálně osmnáct stupňů, přičemž nyní stačilo šestnáct. Dlouhodobý průměr se u nás přitom pohybuje mezi sedmnácti a osmnácti stupni cukernatosti. Pokud bude horší rok, může to být pro některé vinařské podniky likvidační, uvedl Pavel Vajčner, ředitel Znovínu Znojmo. "I když totiž vinici ošetříte, jak jen to jde, ale nebude svítit sluníčko, tak prostě vyššího cukru nedosáhnete," uvedl ředitel Znovínu, největšího tuzemského výrobce odrůdových lahvových vín. "Zařazení do zóny B sníží cenu hroznů, a kdo nebude svou produkci uplatňovat na trhu v podobě lahvového vína, ten nemá šanci obstát, poněvadž tady bude spousta levných dovozových vín. Rakušané, Italové a další se na to už chystají," dodal Hajda. Podle něj to přinese i krach řady pěstitelů révy vinné. "Ve skupině B jsou daleko přísnější podmínky pro výrobu vína a problém je s dovozem, ten je zase volnější," přidal se i František Hanáček, zástupce ředitele společnosti Zemědělská z Čejkovic, jednoho z největších pěstitelů révy vinné v kraji.

Rozhodla lobby italských vinařů?

Agrární komora poskytla vyjednavačům spoustu rozborů. "Poukázali jsme i na to, že zdejší podmínky nejsou rozdílné od těch v Německu nebo Švýcarsku, které jsou v zóně A. Lobby rakouských a italských vinařů při jednání v Bruselu zvítězila nad našimi vyjednavači. Záměr je jednoznačně ten, aby se sem mohla vozit levná vína. Přitom kdybychom měli zónu A, máme i přirozenou ochranu proti dovozům hroznů a levných moštů," řekl Hajda.

Nad vínem zvítězily krávy

Se zařazením do zóny B není spokojen dokonce ani předseda parlamentního zemědělského výboru a znojemský poslanec za vládní sociální demokracii Ladislav Skopal. "Oblast Moravy je nyní nejsevernější oblastí zóny B. Přitom bychom měli být v zóně A, jako sousední Německo. Vinařským firmám to zřejmě bude dělat problémy, nemyslím ale, že to bude přímo likvidační," řekl. Dohodnuté podmínky jsou podle něj výsledkem toho, že na víno jako komoditu nebyl kladen dostatečný důraz. "Chápu ale, že z hlediska celostátního jsou důležitější třeba krávy bez tržní produkce mléka či škrob. Je to ale škoda," dodal.

Ministerstvo: jednání byla arogantní

Ministerstvo zemědělství naproti tomu tvrdí, že lepší podmínky pro vinaře prostě dohodnout nešly. Zařazením do zóny B pak naopak získají spotřebitelé. "V zóně A by se mohlo více doslazovat a kvalita by byla mizerná. V zóně B jsou na kvalitu kladeny vyšší nároky. Dvakrát týdně jezdil na jednání náměstek ministra zemědělství spolu s vládním vyjednavačem Pavlem Teličkou. Je pravda, že ta jednání byla trošku arogantní. Tomu se ale nelze divit, protože západní země platí. Naši lidé dělali, co mohli, a za zónu A bojovali," řekl Severa.

Rozšiřování vinic: taky špatné

Vinaři jsou nespokojeni i s vyjednanou dobou, po kterou budou smět rozšiřovat celkovou plochu vinohradů. Již v momentu vstupu země do Evropské unie začne totiž platit takzvaný stop stav, po kterém nebude možné, až na malé výjimky, vinice rozšiřovat. Česko šlo přitom zpočátku do vyjednávání s požadavkem na přechodné období, po které by plochu vinohradů bylo možné rozšiřovat, a to až do roku 2008. Později dokonce jen do roku 2006. Ani s tím však vyjednavači neuspěli. Přechodné období tak nakonec nebude žádné. Počítá-li se se vstupem země do EU již v příštím roce, musí vinohradníci stihnout poslední rozsáhlejší výsadby vinné révy již na jaře příštího roku. "Máme ještě připraveny výsadby, ale nesplní se to, co jsme původně chtěli. Nerad bych mluvil o katastrofických scénářích, a navíc se říká, že zemědělci si obvykle se vším poradí. Je ale fakt, že to výrazně znevýhodní naše postavení vůči ostatním v unii," uvedl řekl František Hanáček ze společnosti Zemědělská z Čejkovic. Podle vinařských odborníků bude do konce jara příštího roku technicky možné vysadit okolo dvou tisíc hektarů vinic, čímž se Česko dostane na celkovou plochu kolem patnácti tisíc hektarů. Před listopadovou revolucí v roce 1989 přitom převážně Moravu pokrývalo až osmnáct tisíc hektarů vinic a ve středověku za vlády Vladislava Jagellonského dokonce až třicet tisíc hektarů. Nyní je úředně vybraných dokonce dvaapadesát tisíc hektarů viničních tratí, které jsou vhodné k pěstování vína. Ty však již z velké většiny nikdy osazeny révou nebudou. A možná i na těchto plochách mohl v budoucnu vyrůstat šampion evropských výstav. "Vinařům teď alespoň radíme, aby si nechali zaregistrovat i starší a menší vinohrady, které bude možné v budoucnu obnovit," domnívá se vedoucí oddělení trvalých kultur Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Jaromír Čepička. "Stejně tak jako v celém zemědělství se toho ani ve vinařství moc nedosáhlo," řekl Jiří Sedlo, ředitel Českomoravské vinohradnické a vinařské unie. "Nemyslím si, že by to bylo špatnou prací vyjednavačů. Takto obdobně dopadly všechny kandidátské země," dodal.

Ministerstvo zemědělství je spokojeno

Ministerstvo i předseda zemědělského výboru parlamentu Skopal však problematiku rozšiřování ploch vinic vidí jinak. "Co se týče rozšiřování vinic, tam jsme schopni se do roku 2004 dostat na patnáct tisíc hektarů, což je pro nás dostatečné a z hlediska produkce tuzemského vína i uplatnitelné na trhu," uvedl Skopal. "Po vstupu do unie budeme smět i nadále rozšiřovat plochy vinic každoročně o dvě procenta aktuálního stavu, tedy zhruba o tři sta hektarů ročně. Doba, po kterou to bude možné, nebyla ještě stanovena," sdělil mluvčí ministerstva zemědělství Severa. "To jsou jen malé kousky, které už nebudou mít většího významu," oponuje ale ředitel Znovínu Vajčner. Ideál nedávného ministra zemědělství Jana Fencla tak ale již jistě zůstane pouhou utopií. Ten totiž ještě předloni sliboval, že se plochy vinic zvýší oproti tehdejší výměře na dvojnásobek.

Mladá fronta Dnes 17.1.2003

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08