Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 čtvrtek 25.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Co bude po vstupu do EU? Podraží potraviny a služby, porostou platy

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 16.12.2002
Co bude po vstupu do EU? Podraží potraviny a služby, porostou platy Vstup České republiky do Evropské unie by podle všech dosavadních odhadů neměl být žádným velkým cenovým šokem. Přesto ceny jsou a budou nejviditelnějším problémem, s nímž se lidé budou potýkat před i po přijetí země do EU.

Co bude po vstupu do EU? Podraží potraviny a služby, porostou platy

Vstup České republiky do Evropské unie by podle všech dosavadních odhadů neměl být žádným velkým cenovým šokem. Přesto ceny jsou a budou nejviditelnějším problémem, s nímž se lidé budou potýkat před i po přijetí země do EU.

Růst cen

Stát bude muset především srovnat s EU do 1. května 2004 nepřímé daně. To znamená, že už v polovině příštího roku se zvednou ceny za tabákové výrobky a alkohol, pravděpodobně o půl roku později podraží služby - více se bude platit u kadeřníka, za opravu bot, hoteliérské a právní služby. Výjimkou zůstanou stavební práce spojené s bydlením - zůstanou zatíženy nynější sníženou pětiprocentní sazbou DPH. Celkový růst cen nebude nijak výrazný: Inflace by se měla zvýšit maximálně o jedno procento. Podraží potraviny a služby, naopak spotřební zboží zlevní.

Bydlení

Výše nájemného mnohem více než na vstupu do EU závisí na tom, jaký připraví vláda zákon. Ceny nemovitostí už podle realitních expertů příliš nestoupnou, protože v atraktivních lokalitách už odpovídají evropské úrovni.

Mzdy

Rozdíly v platech mezi EU a kandidátskými zeměmi jsou zatím velké. Jak rychle se budou stírat, záleží na několika věcech. Pokud skokem neporostou ceny, nebudou tlačit na vzestup platů. Reálný růst mezd ovlivní také to, jak poroste produktivita práce. Za stejnou dobu totiž stále lidé v Česku vyrobí mnohem méně než zaměstnanci v zemích Evropské unie.

Cestování

V nejbližší době se nezmění vůbec nic. Češi budou dál procházet stejnými pasovými kontrolami a procedurami jako dosud. Do Evropy budou procházet jinou branou než členové patnáctky, a podobné to bude ještě nejméně dva roky po přijetí republiky do unie.

Změny v krajích

O tom, jak pocítí vstup do EU lidé ve svých regionech, rozhodnou do velké míry krajská zastupitelstva. Na nich totiž je, aby využila peníze, které prostřednictvím strukturálních fondů nabízí unie. Výhodu tak už nyní mají některé kraje ze severu Moravy nebo severozápadu Čech, které si na pilotních programech vyzkoušely, jak na to.

Konkurenceschopnost

Konkurenční boj se přiostří zvláště pro malé a střední podniky. Česká ekonomika je však už nyní velmi otevřená, žádný dramatický otřes ji tedy nečeká.

Hospodářské noviny 16.12.2002

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08