Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 19.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Česko bojuje o 11 miliard

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 16.12.2002
Česko bojuje o 11 miliard Stát při vyjednávání s Evropskou unií preferuje získání hotových peněz do státního rozpočtu. Čistý příjem, který Česká republika obdrží od EU ve třech letech následujících po vstupu do unie, má přesáhnout jedenadvacet miliard korun. Tyto finanční prostředky, tedy takzvané kompenzace, poplynou přímo do státního rozpočtu. Příjmy přitom budou zhruba o pět miliard korun převyšovat platbu, kterou naopak Česko za stejnou dobu dodá do unijního rozpočtu.

Česko bojuje o 11 miliard

Stát při vyjednávání s Evropskou unií preferuje získání hotových peněz do státního rozpočtu.

Čistý příjem, který Česká republika obdrží od EU ve třech letech následujících po vstupu do unie, má přesáhnout jedenadvacet miliard korun.

Tyto finanční prostředky, tedy takzvané kompenzace, poplynou přímo do státního rozpočtu. Příjmy přitom budou zhruba o pět miliard korun převyšovat platbu, kterou naopak Česko za stejnou dobu dodá do unijního rozpočtu.

Z právního řádu Evropské unie na kompenzace nevyplývá žádný nárok, jejich získání je výsledkem diplomacie.

"Ministerstvo financí vždy preferovalo finanční otázku vyjednávání, tedy přímé rozpočtové kompenzace. A budeme ji preferovat do poslední chvíle," uvedl šéf resortu Bohuslav Sobotka. Ten je také jedním z vládních vyjednávačů na nynějším kodaňském summitu Evropské unie.

Finance, které najisto obdrží stát, jsou podle Sobotky velmi důležité: "Jsou to, jak se říká, peníze na dřevo."

S prostředky, které bude Česká republika - stát, obce či přímo podnikatelé - čerpat z různých fondů EU, je to složitější. Přicházejí jen na projekty přesně připravené podle pravidel EU. Musí tedy respektovat normy týkající se státní pomoci, zadávání veřejných zakázek a tak dále. Nutné je u nich i spolufinancování z českých zdrojů. V některých případech až z padesáti procent.

Navíc, v unii se podle viceprezidenta Evropské investiční banky Ewalda Nowotnyho vede neoficiální debata, že by přímé příspěvky ze strukturální fondů do jisté míry mohly nahradit úvěry od této finanční instituce. Pravidla dosavadní regionální pomoci Evropské unie by se tak významně pozměnila.

Na summit EU odjížděli čeští vyjednávači s jasným cílem. Získat další hotové peníze, přímo do státního rozpočtu, ale také například pro zemědělce.

"Skutečně je velmi důležité, jaké budeme mít volné peníze navíc. Po vstupu do unie bude stát nejen přispívat do rozpočtu EU, ale také například inkasovat do českého rozpočtu mnohem méně peněz z cel. Jakékoliv prostředky navíc - a měly by to být finance v řádu miliard korun - vládě umožní pružnější rozpočtovou politiku," míní Sobotka.

Podle informací sněmovního rozpočtového výboru by kandidátské země mohly dohromady obdržet ještě 2,1 miliardy eur, tedy přes pětašedesát miliard korun.

Česká republika by z nich chtěla získat zhruba jedenáct miliard korun.

Hospodářské noviny 13.12.2002

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08