Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 středa 24.dubna 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Body i prohry ČR ve vyjednávání

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 16.12.2002
Body i prohry ČR ve vyjednávání Česká delegace přijela do Kodaně s kufrem vyjednaných úlev z uplatňování tvrdých unijních norem, s řadou kompromisů a zároveň s několika neúspěchy. Ty utržila zejména v položkách, v nichž se sousední země obávaly konkurence českých pracovníků: Německo a Rakousko neúprosně zůstaly na kategoricky odmítavém stanovisku k volnému přijímání českých sil, na němž zjevně budou trvat až sedm let. Vyjednávačům za ČR se ovšem podařilo uzavřít dohody, že u nich budou moci Češi - za stejných podmínek jako domácí - volně hledat zaměstnání a pracovat, s Nizozemskem, Irskem, Dánskem, Švédskem a Británií.

Body i prohry ČR ve vyjednávání

Česká delegace přijela do Kodaně s kufrem vyjednaných úlev z uplatňování tvrdých unijních norem, s řadou kompromisů a zároveň s několika neúspěchy.

Ty utržila zejména v položkách, v nichž se sousední země obávaly konkurence českých pracovníků: Německo a Rakousko neúprosně zůstaly na kategoricky odmítavém stanovisku k volnému přijímání českých sil, na němž zjevně budou trvat až sedm let. Vyjednávačům za ČR se ovšem podařilo uzavřít dohody, že u nich budou moci Češi - za stejných podmínek jako domácí - volně hledat zaměstnání a pracovat, s Nizozemskem, Irskem, Dánskem, Švédskem a Británií. Jiní, například Lucembursko či Španělsko, chtějí vůči nám pracovní povolení uplatňovat jen dva roky. Dalším výrazným neúspěchem je omezení pro české dopravce. Ti nebudou moci po pět let volně poskytovat své služby automaticky ve všech zemích Unie. Řada členských států sice toto omezení neuplatní, neústupný postoj ale opět zaujalo klíčové Německo. Pro státy patnáctky naopak nebylo lehké přijmout kategorický český požadavek, že sedm let nebudou mít cizinci v ČR právo koupit si zemědělskou a lesní půdu, a pět let si musejí nechat zajít chuť na vlastní byt či dům v Česku. Atmosféru vyjednávání ztěžovaly ineustálé útoky na Benešovy dekrety, které se dařilo odrážet, až nakonec i europarlament uznal, že nejsou překážkou vstupu ČR do Unie. Stejně tak zdramatizovalo situaci vyjednávání Rakousko požadavkem na zrušení Temelína. I tuto situaci se podařilo vyřešit tím, že Česko uplatnilo na Temelín nejnáročnější bezpečnostní normy. Nyní, bez ohledu na trvající výpady z rakouské strany, se o něm v Evropě hovoří jako o jedné z nejbezpečnějších jaderných elektráren.

Citlivý bod: zemědělství

Až do poslední chvíle se všichni kandidáti, tedy i Česko, neúspěšně snažili získat na přímé zemědělské platby v prvním roce po vstupu víc než zatím přiznaných 25 procent sumy, na kterou by měli nárok jako dosavadní členové. I tady ale dosáhli jistého změkčení: původně Unie nechtěla tyto platby přiznat vůbec, pak kývla, aby se dorovnaly až do 45 procent z unijních zdrojů jinak určených na rozvoj venkova a v některých případech by mohli zemědělci dostávat až sto procent. Rozdíl si ale každá země bude hradit z národního rozpočtu. Státní tajemník Pavel Telička vyjednal v Bruselu navíc výjimku pro obilí, jehož pěstitelé budou moci dostávat 50 procent podpor běžných v Unii, a výrobci bramborového škrobu dokonce sto procent. Podstatně horší je pro ČR výsledek kolem výrobních zemědělských kvót - v nejlepších případech se dojednané množství sotva přiblížilo tomu, oč Praha usilovala. Úspěšnější bylo vyjednání přechodných období na některé daně (stavební práce, energii, alkohol a cigarety), potvrzení ochranné známky na budějovické pivo a souhlas s přidáváním lihu do slivovice. Rum se ovšem musí přejmenovat, na tento název má v EU právo jen destilát z pravé cukrové třtiny. Úspěchem je i dosažení stejného počtu eurokřesel, jako mají stejně lidnaté členské státy Unie.

Právo 13.12.2002

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08