Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 12 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/_head.php on line 13 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 17 Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/html/cab/jz/counter/counter.php on line 18 Šance pro jihozápad
 pátek 29.března 2024   přihlásit se   nápověda   

O nás!   Zpravodaj   Projekty   Rukověť starosty   Přehled subjektů   Spolup. sdružení   Komerční firmy   Kontakt   Odkazy  

home         Žeryk
Šance - Jednotlivé adresáře - levé menu

jz.cz

 Menu  
 Počet přístupů  

celkem přístupů: více o počtech přístupů...
 160161 
 Kontakt  

Šance pro jihozápad
Klenčí p. Č. 118
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel/fax: 379 794 511
mail:sance@jz.cz http:www.jz.cz

 Partneři  


Komerční banka, a.s.
Komerční banka a.s.


CompAct Bohemia s.r.o.
CompAct Bohemia s.r.o.


AgAkcent s.r.o.
AgAkcent s.r.o.



Drůbežářský závod Klatovy a.s.
Drůbežářský závod Klatovy a.s.



Perri

 Doporučujeme  

    Zpravodaj - agris



Francie a Německo sbližují názory na budoucnost unie

 Kategorie: Zpravodaj - agris

datum: 3.12.2002
Francie a Německo sbližují názory na budoucnost unie Francie a Německo posilují dojem, že časy, kdy se nedokázaly dohodnout, jsou pryč, a že hodlají výrazně ovlivnit budoucí vývoj Evropské unie. Berlín a Paříž již společně připravily samostatné dokumenty o obraně a justici a záležitostech vnitra. Nyní chtějí své partnery v unii seznámit se společným stanoviskem k harmonizaci daní.

Francie a Německo sbližují názory na budoucnost unie

Francie a Německo posilují dojem, že časy, kdy se nedokázaly dohodnout, jsou pryč, a že hodlají výrazně ovlivnit budoucí vývoj Evropské unie. Berlín a Paříž již společně připravily samostatné dokumenty o obraně a justici a záležitostech vnitra. Nyní chtějí své partnery v unii seznámit se společným stanoviskem k harmonizaci daní.

Jak obrana, tak daně dosud patřily k oblastem, kde souhlas s rozhodnutím museli vyslovit všichni členové unie. Pokud by se obrana a daně staly součástí společné politiky, stačila by v EU pouze kvalifikovaná většina.

Integrační kroky v obranné a bezpečnostní politice mohou získat podporu Británie, která se v jejich prospěch vyslovila již v prosinci 1999 na schůzce premiéra Tonyho Blaira a prezidenta Chiraka v Saint Malo. Německý list Handelsblatt minulý týden připomněl, že i v této oblasti, kde Paříž mohla počítat se vstřícným přístupem Londýna, ale dala nakonec přednost spolupráci s tradičním partnerem.

Snaha prosadit, aby do společné unijní politiky spadalo i sbližování daňových systémů, se podle odhadu listu Financial Times setká u Britů s nelibostí, protože premiér Blair hájí myšlenku "daňové soutěže". Francie a Německo naopak zastávají názor, že jednotný trh, který je po dvacet let pokládán za jeden z pilířů fungování evropské integrace, je narušován "nefér daňovou soutěží". Nejčastěji je v této souvislosti zmiňováno z členů EU Irsko a z kandidátských zemí Estonsko. Oba státy nízkými daněmi přitahují zahraniční investory.

Problémem slaďování daní na úrovni unie se zabývá také Konvent EU, který od letošního února připravuje návrhy vnitřních reforem, které by se měly uplatnit již po předpokládaném přijetí desíti nových členů v roce 2004.

Klaus Hänsch, předseda pracovní skupiny v konventu zabývající se správou ekonomických záležitostí, koncem října řekl francouzskému deníku Le Monde, že co se týče slaďování daní nebylo možno dospět ani k náznaku kompromisu. "Je to snažit se smířit oheň a vodu," řekl témuž listu Josep Borell zastupující na konventu Španělsko. Britové hájili názor, že při rozhodování v oblasti daní je třeba udržet pravidlo jednomyslnosti.

Bývalý francouzský ministr pro evropské záležitosti Pierre Moscovici poukázal na to, že Hänschova skupina se nemůže shodnout ani na tom, aby v ekonomických záležitostech měla samostatnější slovo komise. Ta například může některý ze států používajících společnou evropskou měnu pokárat za nedodržování dohodnutých kritérií, jako je například výše rozpočtového deficitu, až po souhlasu Rady ministrů. V ní jsou zastoupeny členské země, tedy i ty, kterým by hrozil postih.

Obnovování francouzsko-německého tandemu, který v minulých desetiletích určoval tempo a směr evropské integrace, se nejvýrazněji projevilo na říjnové vrcholné schůzce v Bruselu, na níž patnáctka vypracovala základ své finanční nabídky kandidátským zemím. Nejobtížnější se zdálo najít shodu v kapitole společná zemědělská politika, která představuje takřka polovinu výdajů v rozpočtu EU a z níž má největší příjem Francie a naopak Německo na ni nejvíce přispívá.

Překvapivá shoda prezidenta Jacquese Chiraka a kancléře Gerharda Schrödera, oznámená pouze několik hodin před začátkem summitu, zaskočila nejvíce Británii, která chtěla kritické situace využít pro prosazení reformních kroků. Rozpor vyústil ve slovní přestřelku mezi Blairem a Chirakem, v jejímž důsledku byla odložena jejich tradiční prosincová schůzka.

Hospodářské noviny 3.12.2002

 


   [zobrazeno (0), přeposláno (0), tisknuto (0)]

Šance - Intranet - pravé menu

jz.cz

 Doprava  
 Aktuality  
 Nepřehlédněte  
 Intranet "Šance"  
 (c) 2000-2024 Šance pro jihozápad aktualizace:  13.11.2008 10:03:08